ADETLİ KADININ NAMAZI HAKKINDA
Cumartesi, 03 Kasım 2018 00:00

ADETLİ KADININ NAMAZI HAKKINDA

S. A. Hocam, bir yazınızda "Hz. Peygamber’e bir kadın gelip düzensiz âdet gördüğünü, namaz kılamamaktan ötürü üzüldüğünü söylüyor. Peygam­be­rimiz ona abdestini alıp namazını kılmasını emrediyor." okumuştum. Rica etsem bu rivayetin nerde geçtiğini yazabilir misiniz?

Allah cc razı olsun...

Cevap: İşte size Hadisin metni ve kaynakları: 

حَدَّثَنَا وَكِيعٌ، قَالَ: حَدَّثَنَا الْأَعْمَشُ، عَنْ حَبِيبِ بْنِ أَبِي ثَابِتٍ، عَنْ عُرْوَةَ، عَنْ عَائِشَةَ، جَاءَتْ فَاطِمَةُ بِنْتُ أَبِي حُبَيْشٍ إِلَى النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، فَقَالَتْ: يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنِّي امْرَأَةٌ أُسْتَحَاضُ فَلَا أَطْهُرُ، أَفَأَدَعُ الصَّلَاةَ، قَالَ: لَا اجْتَنِبِي الصَّلَاةَ أَيَّامَ مَحِيضِكِ، ثُمَّ اغْتَسِلِي وَتَوَضَّئِي لِكُلِّ صَلَاةٍ، ثُمَّ صَلِّي، وَإِنْ قَطَرَ الدَّمُ عَلَى الْحَصِيرِ «وَقَدْ قَالَ وَكِيعٌ» اجْلِسِي أَيَّامَ أَقْرَائِكِ ثُمَّ اغْتَسِلِي "

Hz. Âişe'den rivayet: "Hubeyş kızı Fatıma geldi, 'Ya Resulallah, dedi, ben istihazalı yani düzensiz adetli bir kadınım, bugünlerde namazı terk mi edeyim', dedi. Peygamber buyurdu ki: 'Hayır, (normal) hayız günlerinde namaz kılma, sonra yıkan ve her namaz için abdest al, namazını kıl. Hasır üzerine kan damlasa dahi namazına devam et'!" (İbn Mace, Müstehaza, 1/394, No. 821; İbn Hanbel, Müsned: 42/454, No. 25679; Darekutnî, Hayz, 1/394, No. 821; Beyhakî, es-Sunen el-Kubra: İstihaza, 1/508, No. 1625; On Kitap içeriğinden konulara göre derlenmiş Müsned: 9/261, No. 25681)