SALİH ÇOCUĞUN EYLEMLERİ EBEVEYNİNE SEVAP OLARAK DÖNER
Çarşamba, 24 Ekim 2018 00:00

SALİH ÇOCUĞUN EYLEMLERİ EBEVEYNİNE SEVAP OLARAK DÖNER

Hocam merhabalar. Ben annemi kaybettim. Annemin hayrına hayır kurumlarında çalışıyorum, ihtiyaç sahiplerine yardım topluyorum, yoksul öğrencilere yardım ediyorum. Acaba bunların anneme bir hayrı dokunur mu? Annemin sevapları artar mı, derecesi yükselir mi? Aynı soruyu Bayraktar Bayraklı Hocaya da sordum. O bana annenin amel defteri ölünce kapandı, sen hiçbir şey yapamazsın dedi. Ben çok üzüldüm. Bir de siz görüşünüzü söyleyebilir misiniz Hocam? Saygılarımla, ...

Cevap: İnsan ölünce amel defteri kapanır. Yani artık hayır ve şer defterine bir şey yazılmaz. Ancak Hz. Peygamber, geriye üç şey bırakanın amel defteri açık kalır, buyurmuştur. Geriye sadaka-i câriye, yani kamu yararına bir hayır bırakanın (çeşme, yol, okul, köprü gibi herkesin yararlanacağı bir şey bırakmış olanın, ya da yine herkesin istifade edeceği ilim (bilgi) bırakmış olanın (Allah rızası için öğrenci yetiştirenin, yararlı kitap yazanın, okul yaptı­ranın), ya da geriye kendisine dua eden bir çocuk bırakmış olanın amel defteri kapanmaz, açık kalır. O kimseye ardından sevap gönderilir. İmdi sen annenin hayrına yoksullara yardım ediyorsan ve yardım edilmeye aracı oluyorsan, hayrının dokunduğu kimseler sana dua ettikçe annenin sevabı atar ve manen derecesi yükselir.  

Yâsîn 41/12’nci âyette yüce Allah, insanların yapıp öne sürdükleri işleri ve geriye bıraktıkları eserleri tespit ettiğini, herkesin amelinin apaçık bir kütükte yazılıp korunduğunu bildiriyor.

Mâ kaddemû: İnsanların bizzat yapıp öne sürdükleri işlerdir: Namaz, oruç, sadaka vs. gibi. Ve âsârehum: Geride bıraktıkları eserlerdir: İyi çocuk, kamu yararına yapılan iyilikler, faydalı ilim gibi. Hz. Peygamber: "İnsan öldüğü zaman ameli kesilir. Yalnız üç şey hariç. Sadaka-i câriye, faydalı ilim, kendisine duâ eden sâlih çocuk" (Müslim, Vasiyyet: 14; Ebû Dâvûd, Vasâyâ: 14). Geriye bırakılan güzel veya çirkin âdetler de insanın leh veya aleyhine yazılan amellerdendir. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "İslâm’da güzel bir âdet ortaya koyan kimse, hem o amelin sevâbını, hem de kendisinden sonra onu yapanların sevabını alır. O işi yapanların kendi sevaplarından bir şey eksilmez. İslâm’da kötü bir âdet bırakan kimse de hem o kötü işin günahını hem de kendisinden sonra onu yapanların günahını alır. O işi yapanların kendi günahlarından da bir şey eksilmez"(Müslim, 'İlim: 15, Zekât: 69, Nesâ'î, Zekât: 64).