CİNLERE SIĞINMAK YARAR SAĞLAMAZ *** BAŞÖRTÜSÜ TAKMAMAK ŞİRK MİDİR?
Pazartesi, 08 Ekim 2018 00:00

CİNLERE SIĞINMAK YARAR SAĞLAMAZ 

Selamın (selâmın değil, selâmün olmalı) aleyküm hocam. Halk arasında epilepsinin, saranın nedeni cinlerdir diye bir şey söyleniyor. Kur’an’da böyle bir şeye rastlamadım. Hurafe midir bunlar? Şimdiden Allah razı olsun.

Cevap: Bilimsel açıklamasını yapamadıkları olayları giz­li varlıklara bağlamak insanların alışkanlığıdır. Cinler vardır, gözle görülmezler, insanların içlerine kötü düşünceler atarak etkilerler. Ama onların etkisi düşünce atmaktan ibarettir.  İbrahim Suresinde cinlerin başı olan İblîs'in sözü aktarılır: 

"Allah size gerçeği va‘detti. Ben de size va‘dettim ama ben sözümden caydım. Benim sizi zorlayacak bir gücüm yoktu. Sadece sizi (inkâra) çağırdım. Siz de benim çağrıma koştunuz. O halde beni kınamayın, kendi kendinizi kınayın. Ne ben sizi kurtarabilirim, ne de siz beni kurtarabilirsiniz! Ben, önceden beni (Allah'a) ortak koşmanızı da tanımamıştım zaten. Doğrusu zâlimler için acı bir azâb vardır!" (İbrâhîm: 72/21-22)

Cin Suresinde şerlerinden korunmak için cinlere sığınmanın bir yarar sağlamayacağı, cinlere büyük güçler atfetmenin doğru olmadığı, Allah'a sığındıktan sonra hiçbir şeyin zarar vermeyeceği vurgulanır.

 


 

BAŞÖRTÜSÜ TAKMAMAK ŞİRK MİDİR?

 

Sayın hocam, bir bayan nefsine uyarak tesettürsüz gezerse şirk işlemiş olur mu? Cevap verirseniz çok mutlu olurum. Teşekkürler...

Cevap: Bayanın başını açması Kur'ân'ın emrine aykırıdır, bu yüzden günahtır ama bu, şirk koşmak değildir. Şirk Allah'a ortak koşmak, yani Allah'ın yanında başka tanrı tanıyıp Allah'a tapar gibi o tanrıya da tapmak demektir.  Siz düşünün başını açmak böyle bir şey midir? Zina etmek de günahtır. Ama zina eden kimse büyük günah işlemiş olmakla beraber şirk koşmuş olmaz. İnsanların kendi kendilerine dini terimlere havai kavramlar yüklemeye hakları yoktur. Bu tür düşünceler aşırı insanların yorumlarıdır.