BORÇLU OLDUĞUM ORUÇLAR
Pazar, 02 Eylül 2018 00:00

BORÇLU OLDUĞUM ORUÇLAR

Sayın Hocam, 59 senelik hayatımda bazı Ramazanlar (30 günü 1 tam olmak üzere) yaklaşık 2 aylık oruç borcum var. Allah'ın izniyle bu sene 1 aylık kısmını tutmaya karar verdim (1 haftayı geçti).

Sizden öğrenmek istediğim bazı yerlerde okuduğum kadarıyla sevgili Peygamberimizin Ramazan haricinde hiçbir zaman orucu tam 1 ay olarak tutmamış olması (muhtemelen insanların farz olduğunu düşün­mesinden çekindiğinden dolayı). Acaba ben de arada 1 gün boş geçmem gerekiyor mu? Saygılarımla, ...

Cevap: Bir kere sizin oruç borcunuz nasıl oldu? Eğer bir kaza veya hastalık dolayısıyla oruç tutamadıysanız onu kaza edersiniz. Ama bile bile oruç tutmadınızsa öyle oruçların kazası gerekmez. Bunu pek çok kez yazdım. Soru Cevaplarla İslâm adlı kitaplarıma bakabilirsiniz. Sizin durumunuz tıpkı ileri yaşta Müslüman olan kişinin durumuna benzer. Yeni Müslüman olan kimsenin geçmiş oruçları veya namazları kaza edilmez. O kimse artık geçmişlerden sorumlu olmaz. Çünkü İslâm önceki hataları siler. Gerçi siz Müslüman olduğunuzu söylersiniz, doğru ama eylemli Müslüman değildiniz, yani inancınıza göre hareket etmiyordunuz. O zamanki durumunuz kültür Müslümanlığı idi. Şimdi eylemli İslâm'a geçtiniz, yani gerçek Müslüman oldunuz. Artık önce tutmadığınız oruçları kaza etmeniz gerekmez. Hz. Peygamber döneminde böyle bir uygulama olmamıştır. Ama siz oruç tutmak istiyorsanız istediğiniz kadar tutabilir­siniz. Hz. Peygamber Ramazan dışında tam bir ay oruç tutmamıştır ama bu, haram değildir. Sadece senenin beş gününde oruç tutmak harama yakın mekruhtur. Ramazan Bayramının birinci günü ile Kurban Bayramının dört günü. Bunun dışında her gün oruç tutulabilir. Peygamberimiz en makbul orucun Davud orucu olduğunu buyurmuştur. Davud Aleyhisselâm gün aşırı oruç tutardı.