Peygambere inanmayan arkadaşımı nasıl inanca yöneltebilirim? *** Kader konusu *** Eser tavsiye isteği

Peygambere inanmayan arkadaşımı nasıl inanca yöneltebilirim?

Hocam, benim çok önemli bir sorum var. En yakın arkadaşım Allah'a inanıyor fakat Kur’ân-ı Kerim ve Peygamber efendimize inanmadığını söylüyor. Ben de yanlış bir şey söyleyip onu daha da uzaklaştırmak istemiyorum ama ne diyeceğimi bilemiyorum. Bu konudaki bilgilerimin yetersiz olduğunu düşünüyorum. En yakın arkadaşı olduğum için onu doğru yola getirmem gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden suçluluk duyuyorum. Onu inandırmak için ne yapayım, bana bir yol gösterebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.

Cevap: Eğer iyi niyetli insan ise ona bazı kitaplar okumasını tavsiye edin. "Kur'ân-ı Kerîm'in Evrensel Mesajı", "İslâm'da Güncel Tartışmalar", "Görünmez Âlemin İzleri", "İslâm’a İtirazlar Kur'ân-ı Kerim'den Cevaplar" vb. kitapları okumasını tavsiye edin. Siz de okuyun, Mesnevi okuyun. Maarif okuyun. Ama önyargılı ise siz hiçbir şey yapamazsınız. Körü görür, sağırı işitir yapamazsınız. Küfürle şartlanmış insanla öyle yakın arkadaş olmanız da size zarar verebilir. Sizin düşüncelerinizi de çelebilir. İnanmak biraz da kabiliyete bağlıdır. Allah, ancak kendisine gitme eğilimi göstereni doğru yola iletir.

 

 

Kader konusu

Uzun zamandır değişik kitapları ve Kur’ân’ın mealini okuyarak kendimi Allah’ın istediği gibi kul yapmaya çalışıyorum. Fakat öyle bir konu var ki yardımınıza ihtiyacım var?

Kader; kaderimizi Allah belirledi. Onun izin verdiği ölçüde esmaların açılımı var. Biz de dua ve zikirle dilediğimiz özelliği açığa çıkarmak için çalışabiliriz. İnsanın cennetlik ya da cehennemlik olacağı önceden belli ise bizim hükmümüz nedir? İnsan kendi elleri ile yaptıklarını görecektir buyuruyorken burada o izin vermez ise biz bir şey yapamıyoruz. Bu beni çok korkutuyor zaman zaman ümitsizliğe düşürüyor. İbadet ediyorum ancak bu ibadeti bana yazmayıp da bana, katillik, hırsızlık v.s. gibi bir yazı yazılmış olsa ben bir şey yapamayacak mıydım? Hala düşünmezler mi? Akıllarını kullanmazlar mı? İfadesi nasıl işliyor? Bize yıllarca öğretilen Külli ve cüzi irade olayı var. Demek istediğimi anlatabildim mi? Belki de çok boş bir soru oldu, algılamam gerekti ama algılayamıyorum. İnsanın yaradılışında her şey yazılmış ise bizim çalışmaya yönelmemiz ya da yönelmememiz de O’nun elinde. Herkes bir şekilde kulluğunu yapıyor. Kötü de iyi de Allah'tan. Şahıs olarak bizim kendi kaderimizde hükmümüz nedir, var mıdır? Saygılarımla.

Cevap: Bu konuda gerek Gazetede, gerek sitemde çok yazdım. Sitemde arşive girip bilgi alabileceğiniz gibi "Kur'ân Ansiklopedisi" adlı eserimden Kader maddesini okuyabilirsiniz. Başarı dileklerimle.

 

Eser tavsiye isteÄŸi

Selamünaleyküm tekrar hocam, kusura bakmayın, sizden ricam size bazı konular anlatmıştım o konuya göre eseriniz varsa ya da hangi eserinizi tavsiye edersiniz? Bir de Almanya’nın Frankfurt şehrindeyim, nereden temin edebilirim? Sağlıcakla kalın selam ve dua ile.

Cevap: Size İslâm Tasavvufu, Görünmez Âlemin İzleri, Kur'ân-ı Kerim'e göre Hz. Muhammed, İlâhî Aşk, Gönül Nurları, vs. adlı eserlerimi okumanızı tavsiye ederim. Almanya'da bulunduğunuza göre bu eserleri Almanya'nın Herne kentinde Kulturbuchhandlung'dan temin edebilirsiniz.

Kulturbuchhandlung

Schulstr.60

44623 Herne

Tel.: 02323-54493

Selam ve sevgi ile.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ