EVLİLİĞİMDE YAŞADIĞIM BİR SIKINTI
Cumartesi, 04 Ağustos 2018 00:00

EVLİLİĞİMDE YAŞADIĞIM BİR SIKINTI

Selamün aleyküm hocam ben yaklaşık 1 yıldır evliyim, kocamla hiç ilişkiye giremedik. En baştan bir ereksiyon rahatsızlığı olduğunu söyledi, hayatında hiç kadınla birlikte olmamış. Tedavi oldu ama düzelen bişey olmadı. Tüp bebek yöntemiyle hamile kaldım ama sık sık tartışıyoruz. Bana boşanmak istediğini söyledi, dayanmıyorum yapamı­yorum, seni sevemiyorum en iyisi ayrılalım diyor. Ne yapmalıyım; eşimi seviyorum ama aramızda hiçbir türlü karı koca ilişkisi olmadı, olmuyor da sizce ne yapmalıyım? ..

Cevap: Kızım isterseniz bu hale sabreder, evliliğinizi sürdürür­sünüz. Kocanıza da bu eksikliğini hissettirmezsiniz. Ama kocanız ille ayrılmak istiyorsa ayrılmak sizin de hakkınızdır. Belki Allah iyi bir kısmet çıkarır, evlenip mutlu olursunuz. Tabii bu da belli olmaz. Ömür boyu bekâr kalmak da var. Karar size aittir. İsterseniz bu konuda istihare yaparsınız. İstihare nasıl yapılır? 

İstihare namazı: 

Yapılacak bir işin sonunun iyi mi, kötü mü olduğunu yahut o işi hemen yapmanın mı, yoksa ertelemenin mi daha iyi sonuç vereceğini anlamak için kılınan namaza "İstiḫare namazı" denir: İki rek’at namaz kılıp Allah'a dua ederek işin sonunu kalbine ilham etmesini istemek sünnettir.

Hz. Câbir (r.a.) diyor ki: "Allah'ın Resulü (s.a.v.) bize, bütün işlerimizde istihare etmeyi Kur'ân'dan bir sure öğretir gibi öğretirdi. Derdi ki: Sizden biriniz bir iş yapmak istediği zaman iki rek’at namaz kılsın, sonra şöyle desin:

اللَّهُمَّ إِنِّي اَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ وَاَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ وَأسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيم فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلا أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلا أَعْلَمُ وَأنْتَ علاَّمُ الْغُيُوب. اللَّهُمَّ إن كُنْتَ تَعْلَمُ أنَّ هَذا الأمْرَ خَيْرٌ لِى فِي دِينِي وَمَعَاشي وَعَاقِبَةِ أمْري عَاجِلِهِ وَآجِلهِ فَاقْدرْهُ لِي وَيسِّرْهُ لِي ثُمَّ بَارِكْ لِي فِيه. وَإن كُنْتَ تَعْلَمُ أنَّ هَذا الأمْرَ شَرٌّ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشي وَعَاقِبَةِ أمْري عَاجِلِهِ وَآجِلهِ فَاصْرِفْهُ عَنِّي وَاصْرِفْنِي عَنْهُ وَاقْدُرْ لِي الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أرْضِنِي بِه "Allahumme innî estehîruke bi-ilmike ve estakdiruke bi-kud-ratike ve es'eluke min-fadlike'l-azîm. Fe-inneke takdiru velâ akdiru ve ta'lemu velâ a'lemu ve ente allâ­mu'l-ğuyûb. Allahumme in kunte ta'lemu enne hâza'l-emra hay­run lî fî-dînî ve meâşî ve akıbeti emrî (âcili emrî ve âcilihî) (Parantez içindeki cümleler başka rivayettendir. Bunları da söylemek lâzımdır.) fakdurhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh. Ve in kunte ta'lemu enne hâzâ'l-emre şerrun lî fi dînî ve meâşî ve akıbeti emrî (âcili emrî ve âcilihî) fasrifhu annî vasrifnî anhu vakdur liye'l-hayra haysu kâne summe ardınî bih (Allahım! Senin ilmine göre hayır ne ise onu diliyorum, kudretinden güç istiyorum, Senin büyük keremini diliyorum. Zira Sen kadirsin, ben kadir değilim; Sen bilirsin, ben bilmem; Sen gizlileri bilensin. Allahım eğer Sen bu işin benim dinim, geçimim, sonum, şimdim ve geleceğim hakkında hayırlı olduğunu biliyorsan bunu bana takdir eyle, kolaylaştır ve bana mübarek eyle! Eğer bu işin benim dinim, geçimim, sonum, şimdim ve geleceğim hakkında şerli olduğunu biliyorsan bunu benden, beni de bundan çevir, hayır nerede ise bana onu nasib eyle, beni onunla memnun eyle!)" (Buhârî, Teheccüd, 255, Tevhîd 10; İbn Mâce, Salât, 188; Ebû Dâvûd, Vitr, 31; Tirmizî, Vıtr 18)

Bu duaya hamd ve salâvat ile başlamak müstehabdır. Hadîste belirtildiği üzere istihare zamanında kalbine ne gelirse, gönlü hangi fikirle sevinç duyarsa onu yapmak lâzımdır. Hayır ondadır.

Eğer gönlüne bir şey gelmezse, namazı ve duayı yedi kere tekrar eder. Çünkü Hz. Peygamber "Bir iş yapmak istersen, o konuda yedi kere Rabbine istiare et" (et-Tâcu'l-Câmi li'l-usûl l/333, Salâtu'l-İstiâ­re) buyurmuştur.

Hacc ve cihâd gibi iyi şeyler için istihare yapılmaz. Yalnız bunların hangi zamanda yapılmasının daha uygun olacağı hakkında istihare yapılabilir.

Hz. Enes'in rivayetinde Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyur­muştur: "Ey Enes, bir iş yapmak istediğin zaman yedi defa, Rabbine istihare et, Sonra kalbine ilk gelene bak, çünkü hayır ondadır." (et-Tâc, l, 333, Salâtu'l-İstihâre, dip not: 8)

İstihare namazı kılıp birinci rek’atta Fâtiha'dan sonra Kâfirûn, ikinci rek’at-te Fâtiha'dan sonra İhlâs okumak ve ardından da istihare duasını okuyup yatmak, rüyada beyaz veya yeşil görünce işin hayırlı olduğuna hükmetmek, siyah veya kırmızı görünce, kötü olduğuna hükmetmek de nakledilmiştir. Manevî bir işaret almak için bu çeşit istihare selef-i sâlihîn tarafından çok yapılmıştır. Allah hakkınızda hayırlısını versin.