Ayaklara nasıl meshedilir? *** Kur’ân’da Evliya Suresi var mı?

Ayaklara nasıl meshedilir?

“Ey inananlar, namaza dur(mak iste)diğiniz zaman yıkayın: yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi; meshedin: başlarınızı ve aşıklara kadar ayaklarınızı. Eğer cünüp iseniz tam temizlenin. Hasta yahut yolcu iseniz yahut biriniz tuvaletten gelmişse, ya da kadınlara dokunmuş da su bulamamışsanız temiz toprağa teyemmüm edin; ondan yüzlerinize ve ellerinize sürün. Allah size güçlük çıkarmak istemiyor, fakat sizi temizlemek ve size olan ni‘metini tamam­la­mak istiyor ki, şükredesiniz.”

Sayın hocam yukarıdaki ayet gereği –ayaklarımızı nasıl mesh edeceğiz- açıklarsanız sevinirim.

Cevap: Yüzü, kolları yıkadıktan sonra sağ elinizle veya herhangi bir elinizle başınızı meshedeceksiniz. Sonra iki avucunuzu ıslatıp sağ elinizle sağ ayağınızın parmaklarından itibaren ayak aşıklarına (yani yandaki iki çıkıntı kemiğe) kadar meshedeceksiniz. Açık avucunuzu ayak parmaklarına koyup ayak eklemine kadar çekeceksiniz. Sol elinizle de aynı şekilde sol ayağınızı meshedeceksiniz. İşte ayaklar böyle meshedilir. Şayet ayakta çorap veya mest varsa çorabın veya mestin üzeri yine bu şekilde meshedilir.

 

Kur’ân’da Evliya Suresi var mı?

Hocam Selamünaleyküm, bir soru soracağım. Bazı kaynaklarda Evliya Suresi olarak bilinen sureden bahsediliyor. Ancak Kur’ân-ı Kerimde hangi sure olduğunu bulamadım. Konu hakkında bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim.

Cevap: Kur'ân'da Evliya Suresi diye bir sure yoktur. O tür savlar, Kur'ân hakkında kuşkular uyandırmak, sapık görüşlerini Kur’an’dan gösterip halka yaymak isteyen cahillerin uydurmasıdır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş