İstihare namazı hakkındaki hadisler sahih mi? *** Kurban kesmede zenginlik ölçüsü nedir?

İstihare namazı hakkındaki hadisler sahih mi?

Sayın hocam istihare namazı ile ilgili hadisler sahih midir, yani önemli bir karar alacağımız zaman böyle bir uygulamaya başvurup onun sonucuna göre mi hareket edelim? Çünkü bazen istihare yaptığımda çok net olumlu veya olumsuz rüya görüyorum ama ona göre hareket edip etmemekte kararsız kalıyorum? Cevabınız benim için çok önem arz edecek saygılarımla.

Cevap: İstihare namazı hakkındaki hadisler sahihtir. Ancak iyi bilmek gerekir ki önce aklın kullanılması lazım. Eğer akıl açık bir yol gösteriyorsa artık istihareye gerek yoktur. Farz olan şeyleri yapmak için de istihare yapılmaz. Ancak sonucu hakkında tereddütlü durumlarda istihareye başvurulur. İstihare de rüyaya yatmak şeklinde değil, iki rek'at namaz kılıp istihare duasını okumak ve ardından sonucun, kalbine ilham edilmesine bakma şeklindedir. Bu yedi kez yapılır.


Kurban kesmede zenginlik ölçüsü nedir?

Hocam eve aylık yeterli miktarda paranın girmesi (2 çalışan olması) ve aylık 300-500 tl artması Türkiye şartlarında kurban kesmek için zenginlik sayılır mı? Yoksa kurban da zekât gibi midir(paranın ihtiyaç fazlası olması gibi). Konu şu ki: evimiz yok, 650 tl kiramızı rahat ödeyebiliyoruz,16.000 tl değerinde arabamız var.

Kreşe giden 1 çocuğumuz var. Birikmiş paramız da yok. Ama biliyorum ve şükrediyorum ki yiyecek, giyecek v.s ihtiyaçlar anlamında birçok fakirden zenginiz bu şekilde.

Kurban kesmeli miyim? Kurban kesmenin bize nasıl faydası olacaktır? Çünkü kurban süresince fakire bol bol et gidiyor çevresinden ve öncelikli ihtiyaçları et olmayabiliyor.

İhtiyacı olana 200-300 tl yardım yapsam (yani para benden o şekilde çıksa) daha mı iyidir? Çok teşekkürler

Cevap: Kurban kesmek, din bakımından zengin olan kimseye sünnettir. Kesen sevap alır, kesmeyen günaha girmez. Öyle sanıldığı gibi kurban vacip veya farz değildir. Peygamberimiz de her yıl kurban kesmemiştir, o da kendisinden sonra gelen halifeler de. Hacca giden kurban keser, onlar da hacda kurban kestiler ama her bayramda kurban kesme diye bir şey yok. Sonradan yani bir iki asır sonra kurban kesimi bir yarış haline geldi ve farzların da üstüne çıkarıldı.

Dediğim gibi kesen sevap alır ve her aileye bir kurban yeter. Etin bol olduğu bu zamanda milyonlarca hayvanı kurban etme yerine fukaraya yardım etmek daha makbuldür, bana göre. Sizin eviniz olmadığına göre kurban kesmezseniz bir eksiklik olmaz. Ama siz kendi vicdanınıza danışın, içiniz nasıl rahat ediyorsa öyle yapın. İşte gerçek din, insanın içinden gelen sestir.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ