KUR’ÂNIN MAHLUK OLUP OLMADIĞI HK. (7)
Salı, 29 Mayıs 2018 00:00

KUR’ÂNIN MAHLUK OLUP OLMADIĞI HK. (7)

(...dünden devam)

Yüce Allah, bu inkâr belirten sorularla Arapların Allah hakkındaki batıl düşüncelerini reddettikten sonra onların, Peygamber'i kabul etmemelerinin ne kadar hayret verici bir şey olduğunu bir kez daha belirtiyor:

Yoksa sen onlardan bir ücret mi istiyorsun? Büyücüler, kâhinler, şâirler, yaptıkları işe karşılık bir ücret alırlar. Ey Muhammed, sen tebliğlerine karşılık onlardan bir dünya menfaati mi bekliyorsun, ağır ücretler talebedip onları borç altına, ziyana mı sokuyorsun ki sana karşı böyle olumsuz davranışlar içine giriyorlar? Senin peygamberliğini kabul etmekle ağır ziyan altına girip ezilecekler mi ki İlâhî çağrıdan böyle yüz çevi­ri­yorlar? Hayır, sen onlardan hiçbir şey istemiyorsun, senin ücretini Allah verecektir. Yoksa onlar gaybı görüp de gizli bilgileri mi yazıyorlar? Bunun için mi görülmeyen şeyler hakkında hüküm veriyor, Allah'ın kızları, ortakları olduğunu söylüyorlar, kimin önce öleceğini biliyorlar? Hayır, görünmez bilgi (ğayb) ancak Allah'a âittir. Gaybı Allah'tan başkası bilmez.

Son iki âyette yüce Allah, yine soru tarzıyla müşriklerin, Peygamber(s.a.v.) e karşı tuzak kurmak istediklerini, fakat kurdukları tuzağa kendilerinin yakalanacağını belirtiyor ve Allah'tan başka Tanrı olmadığını, Allah'ın, onların yakıştırdıkları sıfatlardan uzak bulunduğunu vurguluyor.

أَفَمِنْ هَذَا الْحَدِيثِ تَعْجَبُونَ: Şimdi siz bu söze mi hayret ediyorsunuz? (Necm: 59) Şimdi siz, sizi uyaran bu söze hayret mi ediyorsunuz, bunun doğruluğundan mı kuşkulanıyorsunuz? Bu, türedi bir uyarı değildir. Nasıl daha önce peygamberler, uyarıcılar gelmiş ise bu da öyle bir uyarıcıdır. Bunda hayret edilecek ne var ki siz buna hayret ediyorsunuz, halinize ağlayacağınız yerde gururlanıp yüz çeviriyorsunuz? Hiç bu söze hayret edilir mi? Bu söze gülünür, bununla alay edilir mi? Bu kibir ve gururunuzu bırakınız da yalnız Allah'a secde ediniz ve yalnız O'na tapınız, O'ndan başkasına tapmayınız.

Kur'ân'ın mu'cizevî Mesânî üslûbu

اللَّهُ نَزَّلَ أَحْسَنَ الْحَدِيثِ كِتَابًا مُّتَشَابِهًا مَّثَانِيَ تَقْشَعِرُّ مِنْهُ جُلُودُ الَّذِينَ يَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ ثُمَّ تَلِينُ جُلُودُهُمْ وَقُلُوبُهُمْ إِلَى ذِكْرِ اللَّهِ ذَلِكَ هُدَى اللَّهِ يَهْدِي بِهِ مَنْ يَشَاء وَمَن يُضْلِلْ اللَّهُ :فَمَا لَهُ مِنْ هَادٍ: Allah, sözün en güzelini, (Kur'ân'ın âyetlerini güzellikte) birbi­rine benzer, ikişerli bir Kitap halinde indirdi

(devamı yarın..)