BUNALIM HALİNDEKİNİN İBADET SORULARI (2)
Çarşamba, 25 Nisan 2018 00:00

BUNALIM HALİNDEKİNİN İBADET SORULARI (2)

(...dünden devam)

4)Şafi mezhebinin yorumunu esas alarak gusülde ağzımı burnumu yıkamasam, sonra Maliki mezhebi yorumunu esas alıp sürekli külotumda iz/leke/kurumuş mezi, idrar damlası  var mıdır diye bakmadan, namaza dursam ve hanefi mezhebine göre de nama­zımı kılsam namazım caiz midir?

5)Toplum içine, kalabalık ortamlara giremiyorum, rahatsız huzursuz oluyorum. Dolayısıyla cami içine de giremiyorum cemaatle namaz da kılamıyorum. Beş vakit namazı kılsam fakat cuma namazını kılmasam bütün amellerim boşa mı gider?

Halim bundan ibaret, hastalığım imkan vermediği için neredeyse hiçbir iba­detim, salih amelim yok. Günah sayım artmadan Yüce Allah'tan bir an evvel canımı almasını diliyorum.

Eğer ki ayrıntılı bir cevap yazıp bana yol gösterirseniz ve kurtulmama vesile olursanız Allah sizden rıza olsun.

Cev​ap: Gusül: Baştan tırnağa bedenin her tarafını yıkamak demektir. Hanefî mezebine göre guslün farzı üçtür

1) Mazmaza (ağzı yıkamak),

2) İstinşak (burnu yıkamak),

3) Bütün vücudu yıkamak.

Gusülde suyu kaşların sakal ve bıyığın altına geçirmek, ağzı ve burnu iyice yıkamak şarttır. Gusülde ağız ve burun yüzden sayılır. Sakalın yalnız üstünü yıkamak yetmez. Uzun ve örgülü saçı bulunan erkek, saçlarını çözüp yıkayacaktır. Saçların altına su geçirmek kâfi gelmez. Ama kadının, saçlarının dibini yıkaması kâfidir. Örüklerini çözmeğe lüzum yoktur.

Âdâb ve erkânına uyularak şöyle gusledilir:

Gusleden kimse önce "Besmele" çekip guslettiğini kalbinden geçirir. Ellerini bileklerine kadar yıkar, edep yerini ve pislik bulaşan yerini yıkar. Bundan sonra ellerini yıkayıp sağ avucuna su alır, ağzına verir, ağzını çalkalar. Dişlerinin arasını temizler. Oruçlu ise gargara yapmaz. Ağzına üç defa su verip yıkadıktan sonra üç defa da burnuna su çeker, her çekişinde sol eliyle sümkürüp burnunun içini temizler ve abdestini tamamlar. Eğer durduğu yerde su birikiyorsa, ayaklarını yıkamaz, çıktıktan sonra yıkar. Müteakiben önce başına, sonra sağ omzuna ve daha sonra sol omzuna su döker, vücudunu ovalayıp suyun, bedenin her tarafına geçmesine dikkat eder. Yine başına, sağına, soluna su döküp ovuşturur. Üçüncü defa da başına, sağ omzuna, sol omzuna döker. Vücudunun gizli kalan yerlerini, göbek çukurunu, küpe deliklerini, saçını, sakalını ovuşturur, bunların altına iyice suyu geçirir.

Şayet vücudunda bulunan yaranın üzerinde ilâç varsa, o ilâcı çıkarmak zararlı ise suyu ilâcın üstünden akıtır, bu da zararlı ise mesheder. Meshetmek de zararlı ise oraya hiç dokunmaz. Yara üzerinde sargı varsa, sargı üzerini mesheder.

(devamı yarın..)