NAMAZIN SÜNNETLERİ (4)
Pazartesi, 26 Mart 2018 00:00

NAMAZIN SÜNNETLERİ (4)

(...dünden devam)

Hadis Kitaplarının dualar bölümündeki tespitlere göre Peygambe­rimizin, oturuşlarda şöyle duâ ettiği anlaşılmaktadır:

التَّحِيَّاتُ ِللهِ والصَّلَوَاتُ وَالطَّيِّبَاتُ السَّلامُ عَلَيْنَا وعَلَى عِبَادِ اللهِ الصَّالِحِينَ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ أشْهَدُ أنْ لاَ إلَهَ إلاَّ اللهُ.

اللهُمَّ اغْفِرْ لِى مَا قَدَّمْتُ وَمَا أَخَّرْتُ وَمَا أَسْرَرْتُ وَمَا أَعْلَنْتُ وَمَا أَنْتَ أَعْلَمُ بهِ مِنِّى.أنْتَ الْمُقَدِّمُ وَأنْتَ الْمُؤَخِّرُ وَلا إلَهَ إلاَّ أنْتَ. اللَّهُمَّ رَبَّنَاآتِنَافِيالدُّنْيَا حَسَنَةًوَفِيالآخِرَةِ­ حَسَنَةًوَقِنَاعَذَابَالنَّارِ. رَبَّنَااغْفِرْ­ لِيوَلِوَالِدَيَّوَلِلْمُؤْمِنِينَيَوْمَيَقُومُ الْحِسَابُ. بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِين. وَسَلامٌ عَلَى الْمُرْسَلِين والْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِين

 “Et-tehiyyâtu lillâhi va'salâvâtu va't-tayyibâtu esselâmu aley­nâ ve alâ ibâdillâhi's-sâlihîn ve rahmetullahi ve berekâtuh. Eşhedu en-lâilâhe illallah.

Allâ­hum­mağfir lî mâ kaddemtu ve mâ ahhartu ve mâ esrartu ve mâ a’lentu ve mâ ente a’lemu bihî minnî, ente’l-­mu­kaddimu ve ente’l-­mu­ahhiru lâ ilahe illâ ent.

Allahumme rabbenâ âtinâ fiddunyâ haseneten ve fi'l-âhirati haseneten ve kına azabe'n-nâr, bi-rahmetike yâ erhame'r-rahimîn. Rabbe-nâğfirlî ve li-vâ­lideyye ve li'l-mu'minîne yevme yekūmu'l-hisâb. Bi-rahmetike yâ erhame'rrâ­himîn. Ve selâmun alâ'l-murselîn ve'l-hamdu lillâhi rabbi'l-âlemin."

(Et-tehiyyâtu lillâh: mülk, büyüklük ve her türlü sözlü ibâdetler; salâvât, bedensel ibâdetler; güzellikler, malî ibâdetler hep Allah'a özgüdür. Bize ve Allah’ın tüm salih kullarına esenlikler olsun.

Allahım! Önce yaptığım, sonra yapacağım, gizli ve açık yaptığım ve senin bende olduğunu bildiğin bütün günahlardan ötürü beni bağışla. Öne geçiren ve geri bırakan sensin. Senden başka tanrı yoktur) (Tirmizî, Da‘avât, 32).

Allahım, Rabbimiz, bize dünyada iyilik ver, âhiret'te iyilik ver, ey merha­metlilerin merhametlisi, rahmetinle bizi ateş azabından koru. Rabbimiz, hesap günü beni, anamı, babamı ve bütün mü'minleri bağışla. Ey merhametlilerin merhametlisi, rahmetinle duamızı kabul buyur. Selâm peygamberlere, hamd âlemlerin Rabbi Allah'a.)

Bunları okuduktan sonra önce başımı sağa çevirir "Esselâmu aleykum ve rahmetullâh", sonra sola çevirir "Esselâmu aleykum ve rahmetullâh" diye selâm verir, "Allâhumme ente's-selâmu ve minke's-selâmu tebârekte yâ ze'l-celâli ve'l-ikrâm" derim. Böylece iki rek’atlık sünnet namazı bitirmiş, namazdan çıkmış olurum.

(devamı yarın..)