Hıristiyan’ın soruları ve yanıtları ( 2 ) *** Neden dini görüşler birbirine uymuyor, birinin var dediğine öteki yok diyor?

(13.12.2011 tarihli yazının devamı)

3) Kur’ân-ı Kerîm, Allah’ın kelâmı, meleğin vahyidir. Kısaca peygam­berlere vahiy getiren Kutsal Ruh (Ruhul-Kudüs), Tanrısal âlemde Allah’tan manaları alır. Henüz o mertebede mânalar söz kalıplarına dökülmemiş, soyut anlamdan iba­rettir. Allah’tan aldığı manaları Arap dilinin kalıplarına dökerek Peygamber’e veren Melek (Kutsal Ruh veya diğer adıyla Cerbail) yalnız gelmez. Koruyucu me­lekler eşliğinden gelir. İşte melek, o melekleri de kastederek çoğunlukla “biz vahyettik”, “biz yaptık” gibi ifadeler kullanır. Nitekim anne rahminde bebeği aşamadan aşamaya geçiren de Allah’ın buyruklarını yürütmekle görevli melektir. Yani İlâhî emirleri melek dediğimiz manevi güçler yürütür. Nitekim padişahın iradesini de buyruğuna tabi olan görevliler yürütürler. İşte vahiy getiren ve İlahî buyrukları icra eden me­lekler cemaati, yaptıkları işi “Biz” zamiriyle ifade ederler. Ama zaman olur ki melekler aradan çekilir, hitap doğrudan Allah tarafından yapılır. “Ben senin Rabbi­nim!” der.

Ayrıca “Biz” ifadesi, azamet, ululuk belirten, yani büyüklerin kullanacağı bir söylemdir. Pa­di­şahlar genel­likle “Ben” yerine “Biz” derler. “Biz yaptık, biz verdik” derler. Çünkü padişah âdeta bütün halkın temsilcisidir. Onlarla bütünleşmiştir. İşte bütün evrenin padişahı olan Allah da bütün evrenin potansiyel olarak kendisinde bulunduğu Yüce Zat’tır. Onun için Kur’ân’da çoğunlukla “Biz” ifadesi kullanılır. Ayrıntı kitaplarımızda mevcuttur. Selamlar.

 

Neden dini görüşler birbirine uymuyor, birinin var dediğine öteki yok diyor?

Hocam Zuhr-i Ahar ya da Ahir namazının internette göz gezdirdiğim bazı siteler var olduğunu savunuyor. Neden dinimizde bir kesim var bir kesim yok deniyor ve bizler ikilemde kalıyoruz buna bir açıklık getirir iseniz sevinirim.

Bir de eğer birisi var, öteki yok dedi ise birbirlerini kötülemeye kalkıyorlar ve bunlar beni soğutuyor. Selam ve dua ile Hocam.

Cevap: Var diyenler Kur’ân'a ve Peygamber'in sünnetine değil, geleneğe dayanıyorlar. Atalarının dinine uyuyorlar. Delilleri yoktur. Biz size Peygamberimizin uygulamasını, temel kitapların söylediklerini yazıyoruz. Siz isterseniz atalar dinini alırsınız, isterseniz Kur'ân ve Sünnet dinine uyarsınız. Özgürsünüz. Peygamberimiz, dinde yeni şeyler icadetmenin dini bozacak bid'at olduğunu, bid'atlerin de sapıklık, yani sade dinden sapma olduğunu buyurmuştur. Tercih size aittir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş