İNSAN AHSEN-İ TAKVİM ÜZERE YARATILMIŞTIR (3)
Perşembe, 01 Mart 2018 00:00

İNSAN AHSEN-İ TAKVİM ÜZERE YARATILMIŞTIR (3)

(...dünden devam)

Burada anlatılan, insanın ilk yaratılışı değil, halîfe yapılmasıdır. Çünkü melekler, kan dköne, bozgunculuk yapan insanın, halîfe yapılmasındaki hikmeti anlayamamışlardır. Gaybı bilmeyen melekler, insanın kan dökmekte, bozgunculuk yapmakta olduğunu nereden bilmişlerdir? Vahiy, meleklere, Âdem’in böyle olacağının haber verildiğinden söz etmiyor.

O halde meleklerin, Âdem’in kan dökücü olduğunu, bozgunculuk yaptığını gözlemleriyle, deneyimleriyle öğrenmişlerdir. Bundan şu sonuca varılabilir:

Çok önce yaratılmış olan insan, henüz olgunlaşmadığı için kan dökücü, bozguncu, barbar idi. Ancak büyük bir öğrenim gücüne, eğitimle uslanıp yüksek ahlâk sahibi olma yeteneğine sahipti. İşte yüce Allah, insanın bu yönünü bilmeyen meleklere, Âdem’in, öğrenim ile ilerleyeceğini, dillerin kökeni olan isimleri bulup bunlardan diller yapacağını; dil ve yazı ile de somut hale getireceği ilimde çok ileri düzeye ulaşacağını; bundan dolayı insanın, halîfeliğe lâyık olduğunu bildirmiştir.

وَلَقَدۡ كَرَّمۡنَا بَنِىٓ ءَادَمَ وَحَمَلۡنَـٰهُمۡ فِى ٱلۡبَرِّ وَٱلۡبَحۡرِ وَرَزَقۡنَـٰهُم مِّنَ ٱلطَّيِّبَـٰتِ وَفَضَّلۡنَـٰهُمۡ عَلَىٰ ڪَثِيرٍ مِّمَّنۡ خَلَقۡنَا تَفۡضِيلاً۬ (٧٠) يَوۡمَ نَدۡعُواْ ڪُلَّ أُنَاسِۭ بِإِمَـٰمِهِمۡ‌ۖ فَمَنۡ أُوتِىَ ڪِتَـٰبَهُ ۥ بِيَمِينِهِۦ فَأُوْلَـٰٓٮِٕكَ يَقۡرَءُونَ ڪِتَـٰبَهُمۡ وَلَا يُظۡلَمُونَ فَتِيلاً۬ (٧١) : 70- Andolsun biz, Âdem oğullarına çok ikrâm ettik: onları karada ve denizde (hayvanlar ve taşıtlar üzerinde) taşıdık. Onları güzel rızıklarla besledik ve onları yarattıklarımızın bir çoğundan üstün kıldık. 71- Her milleti, imâmıyla (eylemlerini saptayan defteriyle veya izlediği önderiyle) çağırdığımız gün, kimlerin Kitabı sağından verilirse işte onlar, Kitaplarını okurlar ve en ufak bir haksızlığa uğratılmazlar.

70’nci âyette yüce Allah, Âdem oğullarına çok ikramda bulunduğunu, onları karada ve denizde vasıtalara bindirip taşıdığını, birçok nimetle beslediğini ve yaratıklarının birçoğundan üstün yaptığını hatırlatıyor.

Yunus Emre İnsandaki manevi değeri şöyle açıklar:

Gel imdi hicâbun aç senden ayrıl sana kaç

Sende bulasın mi‘râc sana gelür cümle yol (151/3, 7)

(Gel şimdi perdeni kaldır, görünür benliğin olan senden, gerçek benliğin olan Sana kaç ki kendi kendinde mi‘râc edesin Hakk’ın sıfatından zâtına çıkasın. O zaman bütün yollar hep sana gelir. Yani halktan Hakk’a varır.)

(devamı yarın..)