Hocam duy sesimi... *** Hangi namazın sevabı daha çok?

Hocam duy sesimi...

Sayın Hocam,

İslam'da, aşağıda yazılanların yeri NEDİR?

Aşağıdaki bilgiler 'Bir kitabevi' yayınlarından olan 'namaz kitabı'ndan alıntılardır ve size sormak istediğim, bu hükümler sizce ne derece doğrudur? Ve bu konularda sizin açıklamanız nedir?

1-)Hanefî mezhebinde, dişlerin arası ve diş çukurları ıslanmazsa, gusl temâm olmaz. Bunun için, diş kaplatınca ve doldurunca, gusl abdesti sahîh olmaz. İnsan cenabetlikten kurtulamaz.

Altın, gümüş ve necs olmayan başka maddelerden yapılan kaplama ve dol­guların altına su girmeyince, Hanefî mezhebi âlimlerinin hepsine göre, gusl ab­desti câiz olmaz. (sayfa 61)

Müfessirlerin şâhı, Abdullah ibni Abbâs radıyallahü anhümâ diyor ki, Resû­lullahdan sallallahü aleyhi ve sellemden işitdim. Buyurdu ki: (Namaz kılmayanlar, kıyâmet günü, Allahü teâlâyı kızgın olarak bulacaklardır).

2-)Hanbelî mezhebinde, bir namazı özürsüz kılmayan, mürted gibi katl olu­nur. Yıkanmaz, kefenlenmez ve namazı kılınmaz. Müslümanların mezarlığına gömül­mez ve mezarı belli edilmez. Dağda bir çukura konur.

Namaz kılmayan kimse, Şâfiî mezhebinde, mürted olmaz ise de, cezâsı katl­dir. Namaz kılmayan için Mâlikî mezhebinin hükümleri, Şâfiî hükümlerinin aynıdır.

Namaz kılmayan, Hanefî mezhebinde, namaza başlayıncaya kadar habs olu­nur veyâ kan akıncaya kadar dövülür.(sayfa 120)

Cevabınızı site­niz­de veya şahsıma iletmenizi merakla bekliyorum. Dostça selam ederim.

Cevap: Biz dinimizi Kur'ân'dan ve Peygamberimizin Kur'ânca da onaylanan sağlam sözlerinden öğreniriz. Hanefi, Şafii mezheplerinin, müteakıp çağlarda yetişmiş, sığ görüşlü kıytırık adamlarından de­ğil. Size bu yazılanlar mantıklı geliyorsa alıp uygulayın, dişlerinizi doldurtmayın, bırakın çürüsün. Mikrop yuvası olsun.

Ama bana göre bunlar din değil, cahillerin düşünceleridir. İnsan sağlığına ve mantığa aykırı olan şeyler din olamaz. Zaten aklın kabul etmediği öyle dinin de toplumda yeri yoktur. Bir avuç akıldan yayalar böyle şeylere bağlanabilirler. Onların da işlerine öyle geldiği için bunu yaparlar. At bu tür görüşleri çöp sepetine de sen Kur'ân'a bak. Onda böyle şeyler görür müsün? Zaten bu konuları çok yazdım ama belli ki okumamışsınız.

 

Hangi namazın sevabı daha çok?

Hayırlı günler Süleyman Ateş, namaz surelerine Türkçe mealiniz var mı? Varsa kitabın adı nedir? Türkçe namaz kılanın sevabı az olurmuş diye okudum. Bu doğru mu?

Cevap: “Namaz Surelerinin Tefsiri” diye orta boyutta bir kitabım var. Surelerin hem orijinal metni, hem Türkçe çevirisi, hem de açıklaması var. İsterseniz Yeni Ufuklar Neşriyat'tan isteyebilirsiniz. Tlf. 0216 492 66 13

http://www.yeniufuklarnesriyat.com/

Namazın Türkçe veya Arapça okunarak kılınması sevap bakımından fark etmez. Çünkü bizim sevap ölçer aletimiz yoktur. Ancak benim bildiğime göre hangi namaz saygı ile, aşk ile kılınırsa o sevaptır. Hangi namaz saygısız, aşksız, huzursuz kılınırsa o sadece şekilden ibarettir, gerçek namaz değildir. Dili ne olursa olsun, fark etmez.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş