KUR'ÂN HZ. PEYGAMBER TARAFINDAN YAZDIRILMIŞTI (2) ** * MENİ BULAŞAN EŞYALAR HAKKINDA
Pazar, 26 Kasım 2017 00:00

KUR'ÂN HZ. PEYGAMBER TARAFINDAN YAZDIRILMIŞTI (2)

(...dünden devam)

İkinci soruya gelince: İslam'dan önce erkekler istedikleri kadar kadın alabilirlerdi. İslâm bunu, kadınlar arasında eşitlik ve adalet şartına bağlayarak dörtle sınırladı. Ve bir kadın almanın daha uygun olduğunu vurguladı. Alınacak kadın sayısını sınırlayan âyet geldiği zaman birçok kimse gibi Peygamber de akraba kurarak dini yaymak üzere birçok kadınla evliydi. Dörtten fazla kadını olan Öteki Müslümanlar fazlasını boşadılar. O boşanan kadınlar başka erkeklerle evlenebilirlerdi. Ama henüz bu âyet gelmeden önce iniş tarihi bakımından 97. sırayı alan Ahzab Suresinde Peygamber eşlerinin, bütün mü'minlerin anneleri olduğu belirtilmişti: "Peygamber, mü'minlere canlarından ileridir. Onun eşleri de onların anneleridir." (Ahzab: 6) Bu sureden sonra inen Nisa Suresinde evlenilecek kadın sayısı dörtle sınırlandırıldı. Bunun üzerine dörtten fazla kadını olanlar fazlayı boşadılar. Ama Peygamber de evlenmiş olduğu kadınları boşamış olsa, bu kadınlar başka bir erkeklerle evlenemezlerdi. Çünkü bunlar mü'minlerin anneleriydiler. Peygamber'in bunları boşaması, sokağa atması, perişan duruma düşürmesi sonucunu doğururdu. Ayrıca bu kadınlar sıradan insanlar değillerdi, ileri gelenlerin kızları idiler. Bunların boşanması İslâm'ın yayılmasına köstek de olabilirdi. Bundan dolayı Peygamber'e mevcut hanımlarını yanında tutması, ama artık bundan sonra evlenmemesi buyruğu gelmiştir: "Bundan sonra artık sana (başka) kadınlar(la evlenmek), güzellikleri çok hoşuna giden kadınlar olsa da, bunları başka eşlerle değiştirmek helâl değildir." (Ahzab: 52)

***


 

MENİ BULAŞAN EŞYALAR HAKKINDA

Merhaba hocam,

Sitenizi ilgiyle takip ediyorum. Benim sorum meni ile ilgili. Meni bulaşan eşyayı nasıl temizlemek gerekir? Kıyafet gibi çamaşır makine­sinde yıkanabilecek bir şey ise yıkamamız, yıkanamayacak bir şey ise mesela plastikse vs. ıslak mendille silmemiz yeterli olur mu acaba? Son­rasında da kullanmaya devam etmemizde bir sakınca olur mu, uğursuz sayılır mı? Allah razı olsun, teşekkür ederim. İyi çalışmalar...

Cevap: Yeni İslam İlmihali adlı eserimizde yazdıklarımız sorunu­zun cevabıdır: Pis olan ayakkabı yere sürtülmekle; hayvan keserken kan ile pislenen bıçak, hayvanın boynuna sürülmekle; kurumuş olan meni, ovalamakla; zeytinyağı, sabun yapılmakla yahut üç defa su dökülerek her defasında suyun yüzüne geleni almakla; temiz olmayan toprak, zemin kuruyup pislik eseri kalmamakla temizlenmiş olur.

Bu izahtan anlaşılacağı üzere meni bulaşan giysi yıkanarak veya meni kuruyunca ovularak temizlenir. Plastik ise ıslak bezle güzelce silinip temizlenir.