KUR’ÂN TEMEL YASA, SÜNNET ONUN YÖNETMELİĞİDİR
Pazar, 19 Kasım 2017 00:00

KUR’ÂN TEMEL YASA, SÜNNET ONUN YÖNETMELİĞİDİR

Değerli Hocam Kur'an Müslümanlığı diye bir grup çıktı bunlar bize Kur'an yeter diyorlar ve kendilerine şu ayetleri delil gösteriyorlar. 1: Biz bu kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık.

2: Kendilerine İndirdiğimiz bu kitap onlara yetmiyor mu

3: Bu ayetleri açıklanmış bir kitaptır

4: Onlar bundan sonra hangi söze inanacaklar

5: Siz bu kitaptan sorguya çekileceksiniz.

Gibi ayetler. Onlara göre peygamberimizde sadece Kur'an ı uyguladı kendisi hiçbir dini emir yasak getirmedi diyorlar yukarıda dediğim gibi Kuran bize yeter diyorlar bu konuda ki açıklamalarınızı bekliyoruz saygılarımlar...

Cevap: Bunlar yeni şeyler değildir. "Biz Kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık.", âyeti Kur'ân'ı değil, Allah katında bulunan, Levhi Mahfuz denilen bilgi deposudur. Eğer kasıt Kur'ân olsaydı Kur'ân'da bütün tarihi bilgilerin, matematiklerin, icatların, keşiflerin, bütün sanayi ve teknoloji bilgilerinin var olması gerekirdi. Oysa Kur'ân'da böyle ayrıntılar, yok­tur. Kur'ân'ın amacı bunlar değil, insanın ahlakını düzeltip ruhunu olgun­laştırmak, cennete yönlendirmektir. Tabii Peygamberimiz Kur'ân'ın haram ve helallerine artı haramlar, dini zorlaştıracak hükümler koymamıştır. Bağlayıcı hükümler Kur'ân'ın buyruklarıdır. Ancak Peygam­berimiz Kur'ân'ı uygulamak suretiyle açıklamıştır. Kısaca Kur'ân temel yasadır. Sünnet dediğimiz Peygamber uygulamaları da o ya­sanın yönet­me­liğidir. Yönetmelik yasaya aykırı olamaz. Eğer aykırı ise yasa değişti­rilmez, o yönetmelik hükmü geçersiz olur. Çünkü bu hükümlerin çoğu rivayetlerden ibarettir. Rivayetler Kur'ân'a uygun ise geçerli­dir; uygun değilse geçersizdir. Çünkü rivayetler kesin değil zan ifade eder. Yani kuşkuludur. Ama iner inmez yazılan Kur'ân kesindir ayrıca Kur­'ân, insan sözü değil vahiydir. Kesin olan hüküm, zan ile bozulamaz, daraltılamaz. Bundan dolayı Peygamberimiz Veda Hutbesinde "Ben size Allah'ın Kitabını bırakıyorum, ona uydukça şaşırmaz, yoldan sapmazsınız!" buyurmuşlardır.