KAFAMA TAKILAN 4 KONU
Salı, 09 Ocak 2018 00:00

KAFAMA TAKILAN 4 KONU*

Saygıdeğer Hocam, ben bir üniversite öğrencisiyim, İslâm'ın yozlaştırılmaya çalışıldığı bu günlerde bize İslâm'ı doğru bir şekilde aktardığınız için çok teşekkür ediyorum. Benim kafama takılan dört konu var, beni aydınlatırsanız çok mutlu olacağım;

Odamın duvarına canlı resim astığımda, değerli büyüklerim; "Bu insanı Allah'a şirke götürür, asma" diyorlar, ancak başka bir zamanda, dinde insanın niyetinin önemli olduğunu söylüyorlar. Benim o resimleri asmamdaki amaç haşa Allah'a şirk koşmak falan olamaz, sadece süs niyetiyle asıyorum, bu iki konu çelişiyor mu?

Cevap: Tapmak, tapınmak amacıyla olmadıkça bir sanat veya anı olarak evde resim bulundurmakta sakınca yoktur. Resme günah diyenler, ceplerindeki parayı, izledikleri televizyonları düşünsünler. TV'de izle­nenler de resim değil mi? Hattâ gözün algılaması da aslında bir görüntü, resim değil mi? Kur'ân'da Hz. Süleyman'ın, heykeller yaptırdığı anla­tılmaktadır. Kur'ân övgü babında anlattığı bu konuda yasaklayıcı bir söylemde bulunmadığına göre resim yapmak veya fotoğraf çekmek, çektirmek haram değildir. Resmin günah olduğunu söyleyen rivayet, aslında Tevrat'tan sızdırılmış bir ifadedir. Böyle bir yasak olsaydı, Kur'ân'da buna en azından bir işaret bulunurdu. Kaldı ki Hz. Peygam­ber'in de önceleri yasaklamışken, tapınma endişesi tamamen ortadan kalktıktan sonra resmi serbest bıraktığına dair rivayetler de vardır. Bugün uygulaması imkânsız olan şeyleri dinin temeli gibi göstermek, dine yapılacak en büyük kötülüktür. Şimdi her taraf televizyon, fotoğraf makinesi, dolu. Cep telefonları da birer fotoğraf makinesi oldu. Hâlâ fotoğrafı günah saymanın ne yararı var? Kim dinler bunu? Haram diyenlerin kendilerinin de fotoğrafları vardır. Elbette resme tapmak haramdır. Namazda secde edilecek yere fotoğraf koymak caiz değildir. Ama ayak altında olsa bir sakıncası yoktur. Namaz kılanın önüne, yani kıble duvarına resim asılması uygun değildir. Ama odanın başka yerinde resim olması namaza engel değildir.

 

*yazı arşivden alınmıştır