BANKACILIKTA UZMANLAŞMAK HARAM MI?
Pazartesi, 06 Kasım 2017 00:00

BANKACILIKTA UZMANLAŞMAK HARAM MI?*

Hocam benim size danışmak istediğim bir konu var. Ben bir kamu bankasında md.yrd. olarak çalışıyorum. Bankacılık alanında da doktora yapıyorum. İlmi Allah'tan hayırlısıyla hep diledim, böyle nasip oldu. Diğer taraftan kendimi tamamen ikna edemediğim ve beni tereddütte bırakan; faiz, bankacılık ve Allah'ın yaptığım işe rızasının olup olmadığı. Ben hayırlısını diledim, Allah nasip etti demekle yetinmeli miyim? Bu şekilde kendimi kandırarak, Rabbin rızası dışında mı davranıyorum? Faizin her türlüsü haram, hükmüne aykırı davranmış mı oluyorum? Tereddütlerimi gidermeme yardımcı olursanız çok sevinirim. Saygılarımla...

Cevap: Siz beşeri bilimlerin ekonomi kısmında uzmanlaşmışsınız. Bankacılık modern ekonominin vazgeçilmezlerindendir. Bugünkü devlet, faiz esası üzerine çalışır. Memurun, işçinin, emeklinin maaşına faiz bulaşır. Çünkü devletin geliri bu sistem üzere sağlanır.

Siz kendiniz faiz almıyorsunuz, ancak faizle çalışan bir kurumu çalıştırıyorsunuz. Siz sadece görevinizi yapıyorsunuz. Para sizin cebinize girmiyor. Emekli sandığında, Sosyal Sigortalar kurumunda, Bağkur’da veya herhangi bir kurumda çalışmakla bankada çalışmak arasında bir fark görmüyorum.

Ayrıca “faizin her türlüsü haramdır” sözü de yanlış anlaşılıyor. Bundan maksat, fakirlerden alınan tefedir. Kur'ân'da yasaklanan, %3, 5 nispetindeki tevdiat getirisi değil, fakir halkı tamamen ezen riba yani tefeciliktir.

Özetle fakire verilen ödünç paradan alınan, değer aşımından ziyade fark haramdır ama modern ekonominin gereği olan bankaların meşru getirileri, Kur'ân'ın yasakladığı faiz kategorisine girmez kanaatindeyim. Çünkü bankalar fakir kurumlar değil, kâr amaçlı kuruluşlardır. Devletin de bankaları var. Merkez bankası, bütün bankaların anası değil mi? Herkesin, her çalışanın maaşı, ücreti temelde bu kaynaktan gelmiyor mu? Merkez bankası olmayan devlet olur mu? Hiç kimse devleti bin yıl geriye götüremez.

Şimdi kardeşim siz dürüst çalışın, nerede çalışırsanız çalışın ama dürüst çalışın, hakça hareket edin. Doktoranızı tamamlayın, ülkenin sağlam, dürüst çalışanlara, bilim adamlarına ihtiyacı vardır. Hayal ile uğraşmaya gerek yok.

Yine söylüyorum. İhtiyaç sahibi yoksula verilen ödünçten değer aşımından fazla artı almak yasaktır. Ama mudilere verilen yasal faizin haram olduğu kanısında değilim. Zira başka türlü ekonomi yürümez, işler yapılmaz, ülke geri kalır. Yatırım yapılmaz. Öyle değil mi? Hatam varsa Allah affetsin.

 

*yazı arşivden alınmıştır