BANKA KREDİSİ DEĞERLEME VE GAYRİMÜSLİM KUL HAKKI
Çarşamba, 01 Kasım 2017 00:00

BANKA KREDİSİ DEĞERLEME VE GAYRİMÜSLİM KUL HAKKI

Hocam Hürmetler,

Kafamın karıştığı iki konuda yol gösterirseniz sevinirim, Allah razı olsun iyi ki varsınız.

1- Üniversiteden sonra değerleme uzmanlığı lisansı aldım, hayli de zor sınavları verip, bir süre bu alanda çalıştım. Sonrasında namaza ve Kuran öğrenmeye başladım ve yanlış yapmaktan korkar oldum. Bu alanda bankalarla çalışılıyor ve krediyle ev almak isteyenlere evlerin değerine dair bankaya rapor veriliyor. Yani faize, krediye hizmet eden bir iş oluyor. Ev almak kredisiz çok zor olsa da kredi de zor faiz ve sömürü aracı. Artık sırf bu nedenle bu işi yapmayı bıraktım, doğru mu hata mı yapıyorum?

2-İsrail'e ait bir cihaz almak zorunda kaldım. Alternatifi yoktu. Yıkama kartuşları hem pahalı hem de onlara para gitmesi kötü. Kartuşları firmadan almayıp bir şekilde kendim doldurtsam diye düşündüm. Ancak bir yerde hayvan ve gayri müslim haklarının hesabının çok zor olduğunu, imanın tehlikeye gireceğini okudum. Korkuyorum. Ülkenin menfaatleri ve onların kul hakkı söz konusu olur mu?

Gayri müslim veya Müslüman ama ahirete inanmıyorum diyen komşular vs ile ilişkilerde de zorlanıyorum. Aman hakları kalmasın diye fazla iyi davranır gibi oluyorum bazen, oysa "Sana inanmayanı bırakırız" diye dualar ayetler var az çok öğrendiğim. Bu durumlarda da tavır ilişki nasıl olmalıdır?

Zamanınızı aldım hocam Allah razı olsun inşallah amel edenlerden olurum duanızı eksik etmeyin nolur. Hürmetler, ...

Cevap: Siz faiz alıp vermiyorsunuz. Siz bankada herhangi bir memur gibi memursunuz. Görevinizi dürüst yaptıktan sonra manen sorumlu olmazsınız. Bankalar devlet tarafından kanunla kurulan müesseselerdir. Bu zamanda bankasız sistem işlemez. Kredi sorununa gelince bunda hem bankanın hem de kredi alanın kârı vardır. Bugün kredi ile bir daire alan, 4-5 yıl sonra aynı daireyi o fiyata alamaz. Demek ki bu işlemde kredi alan kâr ettiği gibi banka da parasını çalıştırarak kâr etmiş olur. Karşılıklı menfaatin olduğu işlem haram sayılmaz. Ben bunun, Kur’ân’ın yasakladığı riba kategorisine girdiğini sanmıyorum. Çünkü riba, yani parada gerçek değer fazlası sömürüdür. Kâr tek taraflıdır. Yani ödünç veren kâr eder, ödünç alan ise ziyan eder. Oysa kredi ile ev alan sömürülmüş olmaz. Bir ev sahibi olur. Kaldı ki banka işlemlerinin hükmü ne olursa olsun, bankada çalışanlar bundan sorumlu değillerdir. Onlar bankaya verdikleri hizmet karşılığında maaşlarını alırlar. Maaşları helaldir. Devlet memurlarıyla bunların bir farkı yoktur. Emekli sandığı nasıl emeklilere maaş ödüyor? Sandığın işlemlerinde faiz var. Ama emeklilerin maaşları helaldir. Kafanızı böyle şeylere takmanın hiçbir yararı olmaz.

Namazınızı kılın, gönlünüzü Allah’a vererek ibadet edin. Yaptığınız işi de dürüst yaparak fakir fukaraya yardımcı olun.

Cevap 2) İkinci sorunuzu tam anlayamadım. Aldığınız cihazın kartuşunu kendiniz doldursanız ne sakıncası var ki? Siz kartuşu mutlaka o firmaya doldurtmak zorunda değilsiniz. Aleti aldınız, parasını ödediniz. Tükenen mürekkebi de siz istediğiniz biçimde tazeleyebilirsiniz. Bunda gayri Müslim hakkı nedir bilemedim. Sonra hak haktır, Müslüman hakkı gayri Müslim hakkı da ne demek? İnsanın hakkını yemek veya gizlemek haramdır. Bu konuda din farkı gözetilmez. Gayri Müslim hakkı yemenin daha ağır olacağı şeklindeki söylenti uydurmadır. Hurafedir. Hak yeme konusunda insanlar arasında bir ayırım yapılmaz. “Kılıçtır vurma göğsün parçalar dildilsizin hakkı!” demişiz bir zaman.