Yapay yağmur âyetin anlamına ters mi? *** Protez diş, gusle engel mi?

Yapay yağmur âyetin anlamına ters mi?

Sayın hocam, Vakıa suresinde - "İçtiğiniz suya baktınız mı? Buluttan onu siz mi indirdiniz, yoksa indiren biz miyiz?" âyetleri var. Yıllar önce İstanbul'da suni yağmur yağdırılmıştı. Gökyüzünde çeşitli maddeler birleştirilerek yağmur yağdırılmıştı diye duymuştum. Hem Rabbimin, hem de sizin affınıza sığınıyorum hocam. Bu suni yağmur aklıma takıldı. Rabbimizin ayetleri açıkken insanların bunu yapmaya gücü yeter mi?

Rahman suresinde ''Çadırlara kapanmış huriler var'' ayeti ile açıklanmak istenen nedir?

Hocam aklıma bu tür sorular geldiğinde nasıl düşünmeliyim? Rabbime tam teslim nasıl olabilirim? Sizi çok seviyor ve görüşlerinize çok değer veriyorum efendim. Saygılar sunarım.

Cevap: Aklını çalıştırırsan her şeyin Allah'ın yasaları çerçevesinde olduğunu anlarsın. Bulutlara etki yapmak da yine Allah'ın yasaları içinde olmaktadır. Yapay yağmuru yağdıran da yine Allah'tır. Allah'ın yasalarından yararlanıp bulutlara etki yapılmakta ve böylece yapay yağmur oluşmaktadır. Yine buluttan suyu indiren Allah'tır. Ayrıca yapay yağmur genel bir kural değil, her zaman başarı sağlamaz. Kur'ân geneli, yağmurun yağış yöntemini anlatmaktadır. Burada âyetlerin anlatımına ters düşen şey nedir? Böyle şeylerle uğraşmak size ne yarar sağlayacak?

“Çadırlara kapanmış hûrîler” tabiri ile cennette mü’minlere verilecek hurîlerin, sokakta dolaşan, güneşten solan sıradan kadınlar olmayıp odalarında sadece kocalarını bekleyen, beyaz tenli kadınlar olduğu anlatılır. Rahman Suresinde bu kadınlar şöyle nitelenir:

“İri gözlü hûrîler, Saklı inciler gibi” (Vakıa: 22-23),

“Yanlarında da, yalnız kendilerine göz dikmiş iri gözlü eşler vardır. Saklı yumurta gibi bembeyaz eşler.” (Saffat: 48-49)

“Ayrıca onları, iri gözlü hûrîlerle de evlendirmişizdir.55- Orada, güven içinde, her meyveyi isterler.” (Duhan: 54)

“56- O cennetlerde bakışları kısa (yalnız kocalarına bakan) öyle dilberler de var ki, bunlardan önce onları ne insan, ne de cin kanatmamıştır… 58- Sanki onlar yâkut ve mercandırlar. 70- (Mü’minlere verilen ikinci) cennetlerde de iyi huylu, güzel kadınlar var. 72- Çadırlara kapanmış hûrîler.” (Rahman: 56-58,70, 72)

 

Protez diş, gusle engel mi?

Selamünaleyküm hayırlı akşamlar, hocam Hanefi mezhebinde bir gencim. Ön dişim hemen hemen yarı yarıya kırıktı ama tam olarak ne kadar kırıktı hatırla­yamı­yorum. Ağrı sızı yoktu ama, ben yine de dişçiye gidip protez diş taktırdım. Bu durumda gusül abdestim sakat mıdır? M.

Cevap:   Kardeşim diş doldurmanın, taktırmanın, protez yaptırmanın abdeste, gusle zararı yoktur. Kim o ham düşünceleri kafanıza soktu ise size yanlış yapmış. Bir kere ağzın yıkanması gerekir ama dişin değil. Ağızda ister ana diş olsun, ister protez diş. Ağzı yıkayınca dişlerinizi de haliyle yıkamış olursunuz. Hanefi mezhebine göre abdestte ağız yüze dahil değil ama gusülde dahildir, Yani Abdestte ağzı yıkamak farz değil, sadece sünnettir. Gusülde ise farzdır. Gusülde ağzı yıkamak gerekir.

Dişin protez olması gusle zarar vermez. Zaten Şafiiye göre gusülde de ağız, yüzden sayılmaz. Yani gusülde ağzı yıkamak farz değildir. İşte mezheplerin görüşü böyledir. Bu hükümlerin verildiği zaman protez yoktu, diş tekniği böyle gelişmemiş, tıb ilerlememişti. “İslam dininde güçlük yoktur.” “Allah insanlar için kolaylık ister, güçlük istemez.” Bunlar hep âyetlerin mealidir. Niçin insanlar dini böyle zorlaştırıyorlar, insanların yollarını daraltıyorlar? Yazık ediyorlar doğrusu yazık!

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş