Oruç tutarken başım çok ağrıyor ve geçmiyor. Ne yapmalıyım? *** Duş almak orucu bozar mı? *** Takdir ve teşekkür

Oruç tutarken başım çok ağrıyor ve geçmiyor. Ne yapmalıyım?

İyi günler Hocam. Benim size sorum, sahurda kalkıp ağrı kesici almama rağmen hemen her gün saat 12-13 araları baş ağrım başlıyor ve 14-15 gibi bu ağrı dayanılmaz bir ağrıya dönüşüyor. Sanki hayattan kopuyorum, iş yerinde çalışamıyorum zaten, başımı sürekli masaya koyuyorum ama baş ağrım hiç geçmiyor, ancak orucumu açıp tekrar ağrı kesici alıyorum, öyle geçiyor. Günlük hayatta da böyle ağrılarla ara ara karşılaşıyorum hocam, hemen ağrı kesici attığım için şiddetlenme duruyor. Hocam bu şekilde oruç tutmaya devam etmeli miyim? Yoksa tutamayacağım her güne fidye mi vermeliyim? Ya da kısa günlerde gününe gün olarak mı tutmalıyım? Yıllardır durum böyle hocam, bazen oruç tutamıyorum bir iki kez de ağrıdan bozmak zorunda kaldım (bu beni aşırı korkutuyor hocam). Bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim Hocam. Bahar Ç.

Cevap: Kur'ân oruç tutmakta zorlanan kimselere, oruç yerine fidye verme seçeneği getirmiştir. Siz her oruçta böyle şiddetli ağrılar çektiğinize göre zaten o tür ağrılarla tutulan orucun ruh üzerinde pek etkisi de olmaz. Siz oruç yerine her gün için fidye verirsiniz. Fidye verirken de gerçek fakiri bulup biraz da elinizi bol tutarak verin. Allah kabul etsin.


Duş almak orucu bozar mı?

Selamlar sayın hocam, özellikle yazın çok sıcaklayıp terleme durumları nedeniyle iftarı beklemeden duş almak orucu bozar mı? Saygılarımla. Bülent Bayram.

Cevap: DuÅŸ almak oruca zarar vermez.

 

Takdir ve teşekkür

Sayın Ateş, bu maili teşekkür etmek için kaleme aldığımı öncelikle belirtmek isterim. Çünkü Allah içimizden bazı kullarını, gönderdiği dinde ilmini açarak bilgin kılmaktadır. Siz de bize takıldığımız, meraklandığımız her konuda yol gösterici oldunuz. Kur’ân mealinizi ve kitaplarınızı okuyorum. Aklıma takılan bir konu olunca internetten köşenizde değindiyseniz bulup okuyorum. Birçok şeyin kolay olduğunu sizden öğrendim. Allah sağlığınızı daim kılsın. Bizi bilginizden mahrum bırakmayınız... Saygılarımla. Gülin Çetinkaya

Cevap: Teşekkür ederim Gülin Hanım. İki cihan saadetine ermenizi dilerim. S. Ateş

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ