KİRALIK ANNENİN DURUMU *** İBADETTE HUŞU DERECESİNE NASIL ULAŞABİLİRİM?
Çarşamba, 13 Eylül 2017 00:00

KİRALIK ANNENİN DURUMU

Sevgili Hocam, Mücadele Suresini okurken bir husus aklıma geldi ve size sormak istedim. Orada ikinci ayette zıhar yapanların gerçek annelerinin kendilerini doğuranlar olduğu ifade edilmektedir. Günümüzde tıptaki ilerlemeler neticesinde envai çeşitte doğumlar mümkün olmaktadır. Bunlardan birisi de kendi rahimleri doğurmaya müsait olmayan kadınların "kiralık anne" bularak çocuklarını doğurtmalarıdır. Bu ayetten yola çıkarak şöyle diyebilir miyiz?

Hangi kadın bir çocuğu dünyaya getirmişse -velev ki bu çocuğun yumurta hücresi (blastula, morula) başka bir çiftin olsun-o kadın dünyaya getirdiği bu çocuğun da annesi olur.

Burada dinimizin kiralık anne müessesesine cevaz verip vermemesinden ziyade (ki ben vermediği kanaatindeyim) Müslüman ailelerin de bu yollara tevessül etmeleri neticesinde hukuki birtakım problemlerin oluşacağı realitesinden dolayı bu suali soruyorum. Şimdiden cevabınız için teşekkür eder ellerinizden öperim. Selamlarımla...

Cevap: Kays Bey, düşüncen doğrudur. Elbette doğuran kadın çocuğun annesidir. Yumurta başka bir kadından olsa da sonuçta döllenmiş yumurta bir kadının rahmine konmuş ve o kadın onu doğurmuştur. Bu uygulama din açısından haramdır. Çünkü başka birinin spermi nikâhsız olarak bir kadının rahmine girmektedir. Bir çeşit zina sayılır. Bunun caiz olabilmesi için ikinci kadının yani kiralık annenin sperm sahibi erkekle dinen nikâh kıydırmış olması gerekir. Ancak bu takdirde kiralık annelik kabul edilebilir.

 


 

İBADETTE HUŞU DERECESİNE NASIL ULAŞABİLİRİM?

Çok sevgili Hocam, ben sizin evladınız yaşındayım, o nedenle önce ellerinizden hürmetle öperim. Size 2 sorum olacak, cevaplayabilirseniz beni çok rahatlatmış olursunuz. İlki ben namazımı çok uzun zamandır kılıyorum. Fakat her nedense istediğim tadı alamıyorum. Namaz esnasında aklıma günlük hayatın çeşitli sıkıntıları gelip gelip gidiyor. Dikkatimi toplamak ve Rabbimin huzurunda olduğumu hissetmek, huşu içinde namazımı kılmak istiyorum, olmuyor. Kıldığım namaz kabul oluyor mu diye endişem var. İnşallah bana Allah C.C. ün istediği gibi bir namaz kılabilmek için tavsiyelerde bulunabilirsiniz. İkinci sorum ise benim 12 yıl baktığım köpeğim öldü. Onu çok sevdim. Ben ölünce onu tekrar görebilecek miyim, onu çok özlüyorum. Kıymetli vaktinizi aldığım için hakkınızı helal edin. Rabbim size uzun ve sağlıklı bir ömür versin İnşallah. Sizi Allah’a (CC) emanet ediyorum, hoşça kalın.

Cevap: Allah'ı düşünerek, kendini O'na vererek ibadet etmeğe çalış. İçine gelen düşünceleri atıp Allah düşüncesinde yoğunlaşmaya gayret et. Böylece vesveselerden kur­tulabilirsin. Köpeğin hususunda bir şey diyemem. Ben köpeklerle değil, insanlarla meşgulüm.