MODERN BİLİMİN, FELSEFENİN IŞIĞINDA KUR’AN TEFSİRİ (2)
Salı, 05 Eylül 2017 00:00

MODERN BİLİMİN, FELSEFENİN IŞIĞINDA KUR’AN TEFSİRİ (2)

(...dünden devam)

İlk beş asır Müslümanlarının da bilimsel gerçeklere ulaşmada büyük payları oldu ama sonra bilimsel çalışmalar durdu, rivayetlerle uğraşıldı. Kılı kırk yaran, aslında çekirdek kabuğunu doldurmayacak sorunlarla uğraşıldı. Kur'an bizi bilimsel çalışmaya yöneltmektedir; eğer Kur'ân'ın yönelttiği istikamette bilimsel çalışmalara yönelirsek güzel sonuçlara ulaşırız. Ama Kur'ân'da icat ve keşifler aramaya kalkarsak bir yere varamayız. Birçoğu zorlama birtakım yorumlardan öteye geçemeyiz. Şimdilerde birçok mühendis, tıp doktoru hiç Arapça bilmeden Kur'â'dan birtakım bilimsel gerçekler çıkarmaya çalışmaktadırlar. Bunların birçoğu gülünçtür. Ama takdir edilecek ciddi çalışmalar da yok değildir. Zencanî'nin çalışmaları takdire değer. İsterseniz "İslâm'a İtirazlar Kur'ân-ı Kerîm'den Cevaplar" adlı eserimizi gözden geçirebilirsiniz. Selamlar.

Okurumun cevabı:

Çok teşekkür ederim

Muhterem Hocam,

Verdiğiniz kıymetli bilgiler için çok tesekkür ederim; beni aydınlattınız. Tavsiyelerinize uyacağım. Zencani konusunda internette bir bilgi bulamadım, bana kaynak bilgisi yollarsanız sevinirim.

35 yıldır Almanya’da yaşıyorum; Osnabrück’e geldiğinizde sizinle tanışmıştım. Burada Müslümanların çok çeşitli sosyal sorunları var. Bu sorunlara çözüm olabilecek iki ciltlik bir Kuran tesfiri yazmak niyetindeyim. Sosyal bilimlerdeki veriler ışığında, hermeneutik yöntemini kullanarak yazmak niyetindeyim. Önce Arapça öğreneceğim.

Sizin yazmış olduğunuz Kuran tefsirini baştan sona okudum, çok etkilendim. Elmalının tefsirinin de bir kısmını okudum. Saygılarımla.

Cevap: Bildiğime göre Zencani Yemen kökenli bir âlimdir. İki ciltlik eserini vaktiyle okumuştum ama eser bende yoktur. Başarı dileklerimle.

***