MUTFAK HARCAMALARI İÇİN EŞİN İZNİ GEREKLİ Mİ?
Pazar, 27 Ağustos 2017 00:00

MUTFAK HARCAMALARI İÇİN EŞİN İZNİ GEREKLİ Mİ?*

Değerli hocam, saygı ve hürmetlerimi sunuyorum. Ben ev­li bir bayanım. Size iki sorum olacak. Beni bu konularda bilgilendirirseniz çok memnun olacağım.

Eşim bana evin mutfak dışındaki ihtiyaçları için yapacağım bir alışveriş hususunda "Allah’ını, Peygamberini seviyorsan" tabirini kulla­narak, bir süreliğine, zamanını kendisinin söylemesi koşuluyla izin vermedi. Araya zaman girmesi ne­deniyle, birtakım manilerin ortadan kalkmasına rağmen, eşim aramızdaki bu sözü hatırlamadı. Fakat ben de bir sakınca gör­me­diğimden, kısmen bu alışverişi eşime danışmadan yaptım. Hocam böylece günah işlemiş olur muyum? Daha sonra, eşimin en başta belirttiğim sözleri beni çok üzdü. Ne kadar doğrudur? 

Hocam, yüksek binalara monte edilen telefon vericilerinin insan sağlığı için tehlike oluşturduğu söyleniyor. Eşimin yaptığı araştırmada (sağlam kaynaklardan alınmıştır) bu zarar, cep telefonu aletinin verdiği zarardan çok daha düşüktür. Bütün bunlara dayanarak, apartman sahibinin hiçbir alın teri hakkı bulunmayan bu verici aracılığıyla kazanç elde etmesi haram para sayılır mı? ...

Cevap: Daha sonra eşinizin rızasıyla yaptığınız harcamalarda bir sakınca yoktur. Zaten evlilikte yasal olarak kazanımlar ortaktır. Karı koca arasında özellikle mutfak harcamalarında ayrılık gayrılık olmaz. Eşinizin vaktiyle birtakım şartların etkisiyle söylemiş olduğu söze takılıp kalması size hiçbir şey kazandırmaz. Allah insanı, kötü olayları çabuk unutacak biçimde yaratmıştır. Çünkü sağlığı ve mutluluğu buna bağlıdır. Geçmişi unutup ailenizde mutlu olmaya çalışınız.

Apartman sahibi, evinin çatısına kurulacak telefon vericilerinden aldığı para karşılıklı sözleşmeye bağlı olduğuna göre helâldir. Bu tıpkı insanın dairesini kiraya vermesine benzer. Apartman sahibi, evinin bacasından bir bölümünü verici kuranlara kiralamaktadır. Bunda helâl haram bakımından bir sorun yok ama sağlık açısından ben sorun olduğu kanısındayım.

 

*yazı arşivden alınmıştır