Namazda okunan Kurân ve duâlar nasıl tesbit edildi? *** Mehir konusu *** Jel orucu bozar mı

Namazda okunan Kurân ve duâlar nasıl tesbit edildi?

Sayın Hocam, namazda okunan dua ve ayetler nasıl belirlenmiştir? Kemal Nayn

Cevap: Kardeşim Kur’ân Namazda Kur’ân okunmasını emrediyor. Peygamberimiz de Fatihasız namaz olmayacağını belirtiyor. İşte belirleme yöntemi. Namazda mutlaka Kur’ân okumak şart. Ama Fatiha’yı okumak vacibdir. Yani farza yakın bir eylem. Namazın temel öğelerinden olan kıraat (okuma) budur. Fatiha okumak ve ayrıca bir miktar Kur’ân okumak. Tesbihler ve dualar temel öğe değil, güzel görülen zikirlerdir. Peygamberimiz de: "Benden gördüğünüz gibi namaz kılın!" buyurmuştur. Hadis kitaplarında Peygamberimizin namazda okuduğu Kur’ân yanında tesbih ve duâlar da anlatılmıştır. Ayrıntı için Hadis kitaplarındaki salat ve duâ bölümlerine bakılmalıdır.

 

Mehir konusu

Hocam evlenirken bir miktar mehir veriliyor ama evlilik anında kadın evliliğin kötü gidişinden sorumluysa ya da benim aileme karşı hakarete varan hal ve hareketler yapıyorsa ve bunlar evliliği derinden etkileyip boşanma haddine getiriyorsa boşandıkdan sonra bu kadına yine de mehir vermek gerekir mi? Yani kısacası boşanma, kadın yüzünden oluyorsa boşandıktan sonra yine mehir vermek gerekli mi?

Cevap: Nikâh kıyılırken kadına verilmesi gereken mehir belirlenir. O andan itibaren verilmesi gerekir ama kadın isterse bunu erteleyebilir. Ama ayrılma durumunda kadının mehrinin verilmesi gerekir. Çünkü nikâhın gereği olan o mal veya para kadının hakkıdır. Kadının kusuru mehir hakkını düşürmez. Şayet kadın bundan vazgeçer de bir an önce ayrılmak isterse o zaman hakkı düşer. Bir de nikâh esnasında mehir kesilmeden evlenen ve henüz cinsel birleşme olmadan boşanan kadına artık mehir değil, müt'a verilir. Geçim anlamına gelen Müt'a, bir miktar para veya mal vererek kadını memnun etmektir.


Jel orucu bozar mı?

Merhaba, Ramazanda sabahları tıraÅŸ olurken GÄ°LLETTE GEL kullanıyorum. Hava sıcak olduÄŸu için terlemeyi önleyici NÄ°VEA ROLL-ON sürüyorum. Sabahları kullandığımız bu ürünler orucu bozar mı? Ä°yi çalışmalar...

Cevap:   Deriye sürülen jel ürünleri veya ilaçlar orucu bozmaz. Ancak normal yol olan ağız ve burun ile alınan besleyici maddeler orucu bozar.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ