Boy abdesti ve teyemmüm *** Nihayet sizi buldum

Boy abdesti ve teyemmüm

Hocam rüyalanan birinin boy abdesti alması gerekir. Su bulamazsa teyemmüm eder. Fakat bazen kaldığımız pansiyon gibi yerlerde su oluyor fakat sıcak su olmuyor. Bu durumda yine teyemmüm mü etmeliyiz, yoksa normal gündelik abdestimizi alarak mı namaz kılmalıyız? Hüseyin T.

Cevap: Teyemmüm su bulunmayan yer ve zamanlarda yapılır. Suyun soğukluktan dolayı kullanılamayacak durumda olması, suyun olmaması gibidir. Ancak bu durumda temiz toprağa teyemmüm etmekle beraber bir de ihtiyaten abdest almak daha iyidir.

 

Nihayet sizi buldum

Selamünaleyküm: Hocam sizi daha önce bazı kanallarda, ama pek seyrek, bazen de yazılı basında görürdüm. Pek seyrek diyorum, belli ki bu gibi ÅŸeyleri pek sevmiyorsunuz. Ben kırk iki yıldır Almanya’dayım. Kırk iki yıl önce bir çanta ile geldik; Ä°tli, Pisikli ev olduk. Hava yollarında görev yaptım. Türk ve Müslüman yoktu. Dindar deÄŸildim ama konuÅŸtuÄŸum ve konuÅŸmak zorunda olduÄŸum kiÅŸilerle çizgilerimi, sınırlarımı belli etmiÅŸimdir. Yok, öyle  ÅŸirin görüneceÄŸim diye ne dinime, ne milliyetime laf söyletmiÅŸimdir. BoÅŸ zamanlarımda dinleri araÅŸtırma merakı vardı. Çok din adamı ile tanıştım. Papaz, Haham. Onları ve dinlerini tanıdıkça; Şükür Müslüman’ım dedim.

Bu sabah kardeşim aradı Türkiye’den. Eskilerde solcu idi. Ama tuhaf bir solcu. Ne orucu, ne de namazı kaçırır. Ben şaşardım derdim ki, Yahu ben ülkücüyüm Cumaya bile bazen gidemiyorum, Sen sosyal demokrat, bu ne iş?

Çünkü diğer sosyalistlerin aşırı hareketlerini gördükçe kardeşime hayranlığım daha da artar. Ha bizim kökümüz Dadaş. Erzurum Şenkaya, Nüsünk. Yani doksan üç muhaciriyiz. Kardeşim Müdavim olduğu yazılarınızı gazete Vatanda bulamamış. Facebookta yazıştık. Araştırdım Google’de adınızdan size ulaştım. Kardeşime bildirdim ve o dakikadan itibaren yazılarınızı okuyorum. Allah razı olsun, her yazı bir yön gösterici. Hocam yıllardır kafama takılan bir şey var.

Oruç: Malumunuz her yıl erken gelir. Bazen öyle sıcak aylarda gelir ki İnşaatta, tarlada çalışana Allah yardım ede. Tevrat’ı bilhassa İncili birkaç defa okudum. Kur’ân’ın yarısındayım. Tuhaf değil mi onları oku, kendi kitabını salla. Mesele öyle değil Hocam. Ötekiler öyle değiştirilmiş, öyle manupileye uğramış ki tıpkı birer roman. Dört İncil de farklı. Nerede ise adamlar kafalarına göre düzmüşler. Zaten İncil bir vahiy kitabı değil. Forint mektuplarının toplamı.

Ha Oruç: Tabi bu zor aylar birçok kişiyi oruçtan soğutuyor. İslam âlimleri toplanıp bu ayı sabit aya getiremez mi? Hocam elime nasıl geçtiğini anlatmayacağım. Şu bütün dünyanın peşinde olduğu Barnabas İncili’nin kopyası bende. İznik Konsülünün yasakladığı İncil. Değeri çok yüksek. Satmayı düşünmüyorum. Niyetim Tercüme ettirip Hz. Peygamberimizin haber verildiğini âleme duyurmak. Tek problem Kitap Aramice yazılı. Türkiye’deki birkaç eski dil uzmanının hesapları başka.

Hocam bütün aydınlatıcı yazılarınız için teşekkür ederim. Allah sizi başımızdan eksik etmesin. Allah’a emanet olunuz. Ramazan A.

Cevap: Ramazan Bey, sözleriniz güzel. Kardeşinize de selam söyleyin. Artık gazeteden ayrıldığım için orada yazı yazmıyorum. Yalnız siteme veya mailime gelen soruları cevaplıyorum. www.suleymanates.com adresine girerseniz günlük yazılarımı okuyabilirsiniz.

Her sol düzeni isteyen kimse dinsiz değildir. Aslında İslâm'ın sosyal adalet anlayışı, paylaşmayı öğütler. Allah'a iman esas olmak üzere sosyalizm, kapitalizmden daha çok İslâm anlayışına yakındır. Ama sosyalizmin temelinde maalesef dinsizlik var. Bu yüzden sosyalizm hiçbir topluma huzur getirmemiş, ahlakı bozmuştur. Hangi sosyalist ülkeye gitseniz, orada rüşvet, adam kayırma, haksızlık ve gerilerde kalma görürsünüz.

Sorunuza gelince: Dini günler ay takvimine göre hesaplanır. Yani ayın, bir ayda dünya çevresini dönüşü esas alınarak aylar hesaplanır. Bu takvimde yıl, güneş takviminden yaklaşık 11 gün kısadır. İşte bundan dolayı Ay takviminde aylar her yıl 11 gün önce gelerek tüm mevsimleri dolaşır. Bundan dolayıdır ki Ramazan da 33 yılda bir tüm mevsimleri dolaşıp ilk zamanına gelir. Bunu değiştirmek mümkün değildir. Bunun için bütün İslâm bilginlerinin toplanıp Ramazanın beli bir aya sabitlenmesi konusunda karar alması gerekir ki Oruç zamanı olarak Ramazan ayını belirleyen Kur’ân’ın açık beyanına rağmen böyle bir icma mümkün olamaz, kabul edilemez. O halde olayı olduğu gibi kabul etmekten başka çare yoktur.

Bunda da hikmet var: İnsan ömrü varsa her mevsimde oruç tutmanın zevkini tadar. Yazın Ramazanın başka bir zevki, kışın başka bir zevki, baharda ve sonbaharda başka bir zevki vardır. Böyle olması da güzeldir.

Barnaba İnciline de öyle fazla güvenmeyin. Ben o İncil'in Arapçasını okudum. Aslında O İncil'in aslı İtalyancadır, Aramca değil, Onda öyle sözler var ki bunları Hz. İsa'nın söylemesi mümkün değildir. Kanaatime göre Müslüman olmuş bir İtalyan Papazı o İncil'i düzmüş, Barnaba'ya nisbet etmiştir. Müslümanlar da gerçekmiş gibi o İncili referans göstermektedirler. Bana göre Barnaba İncli'i uydurmadır.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ