Mi’rac kutlaması hakikat mi, rivâyet mi?

Mi’rac kutlaması hakikat mi, rivâyet mi?

Hocam miraç gecesi miraç kandili gerçekten var mı yoksa sadece rivayetlerden mi meydana gelmiştir? Bunu bize açıklığa kavuşturur musun? Doğan Erdoğan

Cevap: Mi'rac olayı vardır ama zamanı belli değildir. Mi'rac kandili diye kutlamalar uydurmadır, zamanı belli olmayan şey nasıl bir gecede kutlanır? Zaten Kadir gecesi hariç, öteki kandil kutlamaları hep uydurmadır ama ne diyeceksin, din böyle uydurmalara boğuldu, söylesen söz, söylemesen köz olur.

Uydurma kandil namazları

Mirac gecesi de dahil....Bazı gün ve geceler için uydurulan namazlar..

Aliyul Kari der ki; “… Haber verilen, hafta içinde kılınacak özel namazların hiçbiri sahih değildir. Mesela: Cum'a gecesi, her rek'atta 10 İhlâs okumak suretiyle 12 rek'at namaz kılmak, ayrıca her rek'aktta 15 veya 50 (İza zülzile) okumak suretiyle iki rek'at kılmak, yine Cum'a günü, 2, 4 veya 12 rek’at namaz kılmak, Cuma'dan önce her rek'atında 50 ihlâs okumak suretiyle 4 rek'at namaz kılmak. Aşure, Regaib, Receb ve Receb'in 27 sine mahsus namazlar, Şaban'ın 15’inde kılınan ve her rek'atında 10 İhlâs okumak suretiyle 100 rek'at namaz rivayetlerinin hepsi batıl, aslı ve astarı olmayan şeylerdir. (Kutu'l-Kulub, İhya-ı Ulum, Sa'lebi, Şerhu'l-Evrad) gibi kitaplarda yazılı olmaları seni aldatmasın”

Başta Suyuti olmak üzere, hadis âlimlerinin ittifakıyla bu namazlar uydurmadır. (Aliyul Kari Esrarul Merfua (s.169) bkz. Fethul Bari (11/55) Tuhfetul Ahvezi (3/367) Nevevi Şerhu Müslim (8/20) Zehebi Mizan (5/172) Lisanul Mizan (2/403) Ebu Abdullah Razi Nakdul Menkul (1/82) Keşful Hafa (2/554-566) Suyuti el-Emru bil İttiba (s.166)

Receb-i şerifte kılınan namazlar hakkındaki bazı rivayetlerin mevzu olduklarında şüphe yoktur. Mesela:

1- "Receb-i şerifin ilk gecesinde, akşam namazını, müteakip 20 rek'at namaz kılan kimse, hesap görmeden Sırat'ı geçer."

2- "Receb'den bir gün oruç tutup, iki rek'at namaz kılan ve birinci rek'atında 100 Ayete'l-Kürsi, ikinci rek'atında 100 İhlâs okuyan kimse, Cennet'teki yerini görmeden ölmez." rivayetleri hep uydurmadır.

Bu hususta doğruya en yakın olan, "Receb ayında oruç tutmaktan Resul-i Ekrem'in men ettiği..." hakkında İbn-i Mace'nin Sünen'indeki rivayetidir. Ben de derim ki: Resul-i Ekrem'in bu ayda oruçtan men etmesi, borç olduğuna inanarak oruç tutanlar içindir.

…Şaban-ı Şerif'in 15 inci gecesinde kılınacak namazlara dair rivayetler de böyledir. Mesela:

“Ya Ali, Şaban'ın 15’inci gecesi bin İhlâs okumak suretiyle 100 rek'at namaz kılan kimsenin, Allahu Teâlâ o gece bütün dileklerini kabul eder ve kendisine birçok mükâfatlar verir. Her birinin çevresinde 70 bin cariye ve gılman bulunan 70 bin huri verir.”

İlimden azıcık nasibi olanların bu gibi hezeyanlara kapılmayacaklarında şüphe yoktur. Bu gece ile ilgili namaz, Hicri 4’üncü asırdan sonra, Beyt-i Makdis'te icad edildi ve buna dair hadisler uyduruldu.

Bu konuda bazı rivayetlerin Gunyetut-Tâlibîn adlı kitapta geçmesine aldanma­malıdır. Zira Allame Kannuci, Ebcedül Ulum’da der ki; “Bu uydurma rivayetleri Bağ­datlılar, bu bidat namazları yerleştirebilmek için Abdulkadir-i Geylanî’ye nisbet ederek onun Gunye adlı kitabına sokuşturdular.” (Ebcedul-Ulum (2/349)..)

Bizler beş vakit farz namazlarımızı ihmal etmeyelim, Resulullahın tarif ettiği nafile namazları da gücümüz nispetinde kılmaya çalışalım. Bizden istenen budur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş