HZ. PEYGAMBER'İN İBADETİ (7)
Cuma, 23 Haziran 2017 00:00

HZ. PEYGAMBER'İN İBADETİ (7)

(...dünden devam)

Ümmetini de gece namazına teşvîk etmiş: “Her biriniz uyu­duğu zaman şeytân, onun başının üstüne üç düğüm atar. ‘Henüz önünde uzun gece var’ diyerek her düğümü bağlar. Kişi uyanıp Allah’ı anarsa bir düğüm çözülür. Abdest alırsa bir düğüm daha çözülür. Namaz da kılarsa son düğüm de çözülür ve insan dinç, mutlu olarak sabaha girer. Aksi takdirde sıkıntılı, tembel olarak kalkar.” (Buhârî, Teheccüd: Akdu’ş-şeytâni alâ kafiyeti’r-ra’s)

Hz. Alî de şöyle demiş: “Allah’ın Elçisi (s.a.v.) bir gece gelip kendisini ve Fâtıma’yı uyandırmış

– Namaz kılmıyor musunuz? demiş

– Ey Allah’ın Elçisi, nefislerimiz Allah’ın elindedir, O dilediği zaman bizi uyandırır, demişler.

Onlar böyle söyleyince Allah’ın Elçisi

– ‘İnsan, tartışmaya her şeyden daha çok düşkün-dür!’ (Kehf: 69/54), diyerek dönmüş!” (Buhârî, Teheccüd, bâbu Tahrîdı’n-Nebiyyi (s.a.v.) alâ salâti’l-leyl, Da‘avât: 79)

Peygamber (s.a.v.), sade namazda değil, yattığı yerde dahi tefekkür ve zikirden geri durmazdı: "Ayakta, otururken ve  yattıkl­arı yerde Allah'ı ananlar; göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünenler 'Rabbimiz, bunları boş yere yaratmadın. Senin şânın yücedir. Bizi âteş azâbından koru (derler)!" (Âl-i İmrân: 94/191), "Rabbini içinden, yalvararak ve korkarak, hafif bir sesle sabah akşam an, gâfillerden olma!" (A'râf: 39/205)

Hz. Peygamber, kalb temizliğine çok önem vermiş, kalbden kötü düşünceleri silip yalnız Allah'ı düşünmeyi, ibâdetin ihsân derecesi olarak tanımlamıştır: "İhsan, görür gibi Allah'a ibâdet etmendir. Zirâ sen O’nu görmüyorsan da O seni görüyor!" (Buhârî, Tefsîru sûreti Lokman: 2; Müslim, İmân: 57) buyurmuştur.

Hz. İsa'nın ihlas vurgusu

Bu konuda Hz. İsâ'nın şu sözü de çok anlamlıdır: "Herkes sizi görsün diye iyiliklerinizi halkın önünde yapmayınız. Yoksa göklerde olan babanızın (Rabbinizin) (Hz. Îsâ, Baba sözcüğünü Rab anlamında kullanmıştır. Nitekim Peygamberimiz de: ‘İnsanlar Allah’ın çocuk­larıdır’ buyurmuştur.) önünde karşılığınız olmaz. İmdi sen sadaka verdiğin zaman, ikiyüzlülerin yaptıkları gibi önünde boru öttürme. Doğrusu size derim: Onlar karşılıklarını aldılar. Fakat sadaka verdiğin zaman, sol elin, sağ elinin ne yaptığını bilmesin de sadakan gizlide olsun; gizlide gören Baban (Rabbın) da sana ödeyecektir. Du‘â ettiğiniz zaman da ikiyüz­lüler gibi olmayın; çünkü insanlar kendilerini görsünler diye, havralarda ve köşe başlarında durup du‘â etmeyi severler. Doğrusu size derim: Onlar karşılıklarını aldılar. Fakat sen du‘â ettiğin zaman, kendi iç odana gir ve kapını kapayarak gizlide olan Babana (Rabbına) du‘â et; gizlide gören Baban (Rabbın) sana ödeyecektir. Du‘â ederken putperestlerin ettiği gibi boş tekrarlar yapmayın; zira onlar sanırlar ki çok söylemekle işitilecekler." (Matta: 6/14-34)

(devamı yarın..)