ALMANYA'DA CUMA NAMAZI HK. *** NAMAZDA OKUNACAK DUALAR
Cuma, 09 Haziran 2017 00:00

ALMANYA'DA CUMA NAMAZI HK.

Değerli Hocam;

Öncelikle Selamünaleyküm; Almanya'da yaşamaya ve çalışmaya başladım. Çalıştığım fabrikanın vardiya sistemi Cuma namazına gitmeme uygun değil. Vardiyamın değişmesini talep ettim ama reddedildi. Sonrasında Cuma günleri tatil olsun hafta sonu çalışayım dedim ona da red yedim. Ne yapmam gerek? İşimi bırakıp yeni bir iş arasam bile aynı sorunu başka işyerlerinde yaşayacağımı tahmin ediyorum. Ma’lumunuz Gayri Müslüm memleketi...

Yardımınız ve yanıtınız için çok teşekkür ederim.

Ellerinizden öperim. Hürmetler...

Cevap: Kardeşim, Cuma namazı tam özgür ve sağlığı yerine olana farzdır. Cumaya müsaade etmeyen müesseselerde çalışanlar özgür sayılmadıkları için onlara Cuma namazı farz değildir. Sizin tedirgin olmanıza gerek yoktur. Cuma yerine öğle namazını kılarsınız. Yeni İslâm İlmihali adlı açıklandığı üzere bir insana Cuma namazının farz olması için şu şartların bulunması lâzımdır:

1) Özgür ve serbest olmak, 2) Mukîm olmak, 3) Sağlıklı olmak, 4) Görme özürlü veya sakat olmamak, 5) Namaza gitmeğe engel bir özrü bulunmamak.

Kendisinde bu şartlar bulunmayan kimselere Cuma namazı farz değildir: Hastalara, Cuma'ya gitmekle hastalığı artacak veya evdeki hastası zayi olacak olanlara, Cuma'ya gitmekten âciz ihti­yarlara, özgür olmayanlara, görme özürlü, sakat ve kötürüm olan­lara, Cuma'ya gitmekle sağlığı zarar görecek olanlara Cuma namazı farz değildir. Bunlar evlerinde öğle namazını kılarlar. Ama gidip Cuma'yı kılarlarsa o günün öğle namazı kendilerinden düşer. Cu­manın farzlarından biri de mukim olmaktır. Yolcuya da Cuma namazı farz değildir. 


NAMAZDA OKUNACAK DUALAR

Hocam duaları aynen yazdığınız şekilde Türkçe de okuyabiliriz miyiz yani namazda...?

Cevap: Evet, Namazda okunacak duaları, hatta Tahiyyatı Türkçe okuyabilirsiniz. Çünkü bunlar Kur'ân değildir, neticede duâdır. En etkili dua, kişinin anlayarak yaptığı duadır. Böylesi daha makbuldür. Çünkü Kur'ân kişinin ne dediğini bilip anlaması için sarhoş olarak namaz kılmasını yasaklamıştır. İçki içmek günahtır ama sarhoş kafa ile namaz kılmak da ayrı bir günahtır. Sebep ne dediğini bilmemek, okuduğunu anlamamaktır. Böyle kimse belki dua ederken farkında olmadan sövebilir de. İbadetin bilinçli yapıl­ması esastır. Bu konuyu kitaplarımda çok işledim ama okuyan nerede? Burada sosyoloğumuz Ziya Gökalpin bir şiirini hatırlatmak isterim:

Bir köy isterim ki camiinde Türkçe Ezan okunur;

Köylü anlar manasını okuduğu du'ân'ın

Ben Gökalp'in Türkçe ezan görüşüne katılmam ama duâların Türkçe okunması Kur'ân'ın amacına, dinin ruhuna uygundur.