AYETLER PEYGAMBER TARAFINDAN DEĞİŞTİRİLEREK UYGULANABİLİR Mİ?
Çarşamba, 31 Mayıs 2017 00:00

AYETLER PEYGAMBER TARAFINDAN DEĞİŞTİRİLEREK UYGULANABİLİR Mİ?

Sayın Hocam,

Kuranda Allah'ın ayetleri varken diğer sözlere inanılmaması vurgulanmaktadır. Câsiye Suresi 6. İşte şunlar, Allah'ın ayetleridir, onları sana gerçek ile okuyoruz. Allah'tan ve O'nun ayetlerinden sonra hangi hadise (söze) inanacaklar?” 

Nisa Suresi'nin 102. Ayetine göre namazın aslında iki rekât olduğu anlaşılırken eğer doğru ise neden Peygamber Efendimiz bunu 4 rekata çıkartmıştır? Bu uygulama yukarıdaki ayete ve konu ile ilgili onca ayete ters düşmez mi? Böyle bir uygulama yapılmış mıdır? Yapılmış ise  hangi mantığa/akla/veya emire göre yapılmıştır? Kuranın ruhu ile çelişmez mi? Saygılarımla...

Cevap: Kur'ân Peygamber'e indirilmiştir. Gayet veciz ve özlü olan Kur'ân'ı, Hz. Peygamber kâh sözleriyle kâh da uygulamalarıyla beyan etmiş, açıklamıştır. Hz. Peygamber'in dini mahiyetteki sözleri İslâm'ın ikinci temelidir. Peygamberimiz tarafından söylendiği kesin olan dini mahiyetteki hadisleri inkâr, Peygamber'i devre dışı bırakmaktır. Ben anlamıyorum, üç beş kelime öğrenen hemen din müctehidi kesiliyor. Yapmayın, günah işliyorsunuz, Peygamber'e saygısızlık oluyor. Bir hadisi yüzde yüz Peygamber söylemişse ve bu söz de dini mahiyet taşıyorsa ona itiraz, Peygamber'e itirazdır, insanı dinden çıkarır. Çünkü yüce Allah: "Allah'a ve Resule itaat ediniz!" buyurmakta ve bunu defalarca vurgulamaktadır. "Allah'tan ve O'nun âyetlerinden başka hangi söze inanacaklar?" âyeti, Peygamber'in sözlerini kastetmiyor, Cahiliyye Araplarının sözlerini, şairlerin ve kâhinlerin sözlerini kastediyor. Şunu iyi bilin ki ben Peygamberimizi çok severim ve onun kesin sözlerini Kur'ân'ın izahı kabul ederim. Çünkü Kur'ân: "Açık kanıtları ve Kitapları. Sana da o Zikr'i indirdik ki, kendi­lerine indiri­leni in­sanlara açıklayasın, tâ ki düşünüp öğüt alsınlar." (Nahl:44)