KUR’ÂN’IN TERK EDİLMESİ
Cumartesi, 20 Mayıs 2017 00:00

KUR’ÂN’IN TERK EDİLMESİ

Selamünaleyküm hocam; Furkan suresinde 30 da “kavmim bu Kur an ı terk etti” âyetinde aklı başında yorumlayan mealciler bunun o dönemki müşriklerden bahsettiğini söylüyorlar. Oysa surenin tamamına ve bağlamına bakıldığında mahşerde ve gelecekten bahsediyor ve Kur an ı önemsemeyen dikkate almayan Müslümanlar olduğu rahmanın kullarının özellikleri sayılırken anlaşılıyor. Peki, neden bu şekil yorum yapmayıp tarihsel bakıyorlar sayın hocam;

Cevap: Başkalarının yorumunu ve açıklamasını bilmem ama bizim Tefsîrimizdeki açıklamamız şöyledir:

“Elçi de: ‘Ya Rabbi, kavmim, bu Kur'an'ı terk edilmiş bı­raktılar demiştir. 31- Biz böylece her elçiye suçlulardan bir düşman var ettik. Yol gösterici ve yardımcı olarak Rabbin yeter.’” (Furkan: 30-31)

Furkan: 30’ncu âyette kavminin Kur'ân'ı dinlememeleri, ondan yüz çevirmelerinden ötürü, Hz. Peygamber’in üzüntüsü, kavminin durumunu Rabbine şikâyeti anlatılıyor. Hz. Peygamber bu sözü âhirette söyleyecektir. Tekîd için mazî kipiyle söylenmiştir. Yahut Kıyâmet duruşmasında, Elçinin dünyâda söylediği söz nakledil­mekte­dir (Fethu'l-Kadîr: 4/73).

31’nci âyette de her peygambere kavminin içinden birtakım suçluların düşman olduğu belirtilerek Hz. Peygamber tesellî edil­mektedir.

Bu, sosyolojik bir kuraldır. Her toplum içinde Hakka çağı­ranlara düşman olup onun davetini engellemeğe çalışanlar çıkar. İnanma istidadı ve kabiliyeti olan kimse hakkı kabul eder, olmayan etmez, hakkın yayılmasına engel olmağa çalışır. Hidâyet ve dalâlet, kişideki istidaddan (psikolojik yapıdan) gelir. Bu da insana çevrenin etkisi yanında atalarından da veraset yoluyla intikal eder.

Peygamberler, hak dâvetçileri, dâvetlerine engel olmağa çalı­şanlarla mücâdele ede ede sonunda hakkı yerleştirmeyi, bâtılı ez­meyi başarırlar. Başarıya ulaştıran, hidâyet ve yardım eden Allah'tır.