SAĞLIĞI ELVERİŞLİ OLMAYAN YAŞLILAR ORUCA DAYANAMAZ *** RAMAZAN AYININ TÜMÜ ORUÇ AYI DEĞİL Mİ?
Cumartesi, 10 Haziran 2017 00:00

SAĞLIĞI ELVERİŞLİ OLMAYAN YAŞLILAR ORUCA DAYANAMAZ*

85 yaşındaki büyük babam şeker hastası. Sağlık durumu iyi değil. Ayrıca kalp yetmezliği ve yaşının verdiği birtakım sıkıntıları var. Buna rağmen oruç tutmak istiyor. Geçen sene bu mübarek ayın ilk gününde tutmayı denedi ancak ciddi anlamda sağlık sorunu yaşadı. Sonra tutamayacağını anladı ve orucunu bozdu. Ancak bu sene yine tutmak istiyor. Dinimiz bu durumda olanlara ruhsat tanır mı?

Cevap: Bakara Suresinin 184’ncü âyetinde, “Oruca güç dayananların fidye vermesi, bir yoksulu doyurması lazımdır” buyurulmaktadır. Artık sekseni geçmiş, günden güne daha güçsüz duruma düşmekte olan insanların, oruç tutma yükümlülükleri yoktur. Hatta bu durumda onların fidye vermeleri dahi gerekmez. Çünkü fidye, biraz güçlükle de olsa oruca dayanabilen kimselere gerekir. Sağlığı elverişli olmayan yaşlılar oruca dayanamaz. Gönüllerinin huzur bulması için onlar her gün için bir fidye verirler. Babanızın içi rahat olsun. Onun günlük fidyelerini verin. .... Kendisi oruç tutmakla yükümlü değildir. Oruç yerine çokça Kur’ân okusun. Namaz kılsın. Allah adını çok çok ansın. Orucun sevabını alır. Allah sağlık ve afiyet versin.

 


 

RAMAZAN AYININ TÜMÜ ORUÇ AYI DEĞİL Mİ?*

Sn. Hocam yazılarınızı her gün muntazam olarak takip ediyorum ve birçok konuda aydınlanıyorum, öncelikle bunun için teşekkürler.

Hocam benim sorum şu olacak; yakın çevremden din eğitimi almış müezzin sıfatında bir tanıdığım, ramazanda tutulan orucun 30 gün tutulmasına gerek olmadığı, Kitapta orucun yazılı olduğu fakat süresinin yazılmadığı ve bu sürenin sonradan insanlar tarafından çıkarıldığıdır. Aydınlatırsanız çok sevinirim, şimdiden teşekkür ederim. Saygılar, ...

Cevap: O kişi cehaletinden böyle söylemiş. Orucu farz kılan âyetin ardından "Ramazan ayı, Kur'ân'ın indirildiği aydır. O ayda bulunan kimse oruç tutsun" buyurulmaktadır. Âyet Ramazan ayında oruç tutulmasını emrediyor. Arap takvimine göre ay kâh 30, kâh da 29 çeker. Süresi ne kadarsa Ramazan ayı oruç ayıdır. O ağzına geleni savuran kişiye söyle de şu âyeti düşünerek bir okusun da insanları yanlışa yönlendirmesin.

"Ramazan ayı, insanlara yol gösteren, hidâyeti, doğruyu ve yanlışı ayırdedip açıklayan Kur’ân’ın indirildiği aydır. İçinizden kim o aya yetişir(ayı görür)se o ayı oruçla geçirsin. Kim hasta olur yahut seferde bulunursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde oruç tutsun. Allah sizin için kolaylık ister, güçlük istemez. Sayıyı tamamlamanızı, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı tekbîr etmenizi ister. Şükredesiniz diye (size bu kolaylığı gösterir)." (Bakara: 185)

 

*yazı arşivden alınmıştır