CUMA NAMAZI KADINLARA GEREKLİ Mİ? *** CUMA NAMAZINI TEK BAŞIMA KILABİLİR MİYİM?
Cuma, 19 Mayıs 2017 00:00

CUMA NAMAZI KADINLARA GEREKLİ Mİ?*

Cevap: Cuma namazı bütün inananlara farzdır. Hz. Peygam­ber döneminde erkekler de kadınlar da Cuma namazı kılarlardı. Ama zamanla kadınlar sosyal hayattan olduğu gibi toplumsal ibadet hayatından da dışlandılar. Arap geleneği dinin açık hükmünü dışladı, onun yerine oturdu. Ondan sonra da birçok hadis uydurularak kadınların camiye gelemeyecekleri hükmü kondu.

Şimdi kadınlar eğer camiye gidip Cumayı kılarlarsa öğle namazından muaf olurlar. Şayet camiye gitmez de kendi aralarında bir imam bulup namaz kılarlarsa durum yine aynıdır. Fakat Cuma namazını kılamazlarsa o zaman her kadın bireysel olarak öğle namazını kılar.

 


 

CUMA NAMAZINI TEK BAŞIMA KILABİLİR MİYİM?*

Sayın Hocam, yazılarınızdan Cuma namazının kadınlara da farz olduğunu okudum. Ama bu namazın toplulukla kılınması gerekiyor diye biliyorum, ben yurt dışında yaşıyorum ve yaşadığım şehirde ya da yakınlarda ne bir cami, ne de tanıdığım tek bir Müslüman var, evimde tek başıma kılabilir miyim? Ya da yerine öğle namazı mı kılmalıyım?

Bir de namaz ile ilgili bir sorum olacak, ben akşam 7'de Amerika'da uçağa binip sabah 10'a dek aralıksız yolculuk yapacağım, hem akşam hem yatsının vaktini kaçırmış oluyorum. Bazı kaynaklar koltukta bağdaş kurarak ima ile kılınabileceğini, bazıları da tuvalette kılınabileceğini söylüyorlar, acaba ne yapmalıyım? Türk Hava Yolları ile değil yabancı bir hava yolları ile gittiğim için namaz kıldığım anlaşılırsa başım derde girer diye korkuyorum, bana yol gösterirseniz minnettar olurum. Saygılarımla...

Cevap: Cuma namazı hem erkeklere hem de kadınlara farzdır. Ama cemaatle kılınan bir namazdır. Tek başına Cuma namazı kılınmaz. Cuma namazına gidemeyen Müslüman onun yerine öğle namazını kılar.

Uçakta veya otobüste yolculuk yaparken oturduğunuz koltukta oturarak namazınızı kılarsınız. Biraz eğilmeniz rüku, biraz daha eğilmeniz secde olur. Uçağın veya otobüsün gittiği yön sizin için kıbledir. Yön değiştirmenize gerek yok. Çünkü bu durumlarda nereye dönerseniz Allah’ın yüzü oradadır” âyetinin emri uyarınca hareket edilir. Öyle tuvalette namaz kılma gibi şovlara gerek yok. Tuvaleti o kadar işgal etmeye de hakkınız yok. Ayrıca namaz temiz yerde kılınır. Tuvalet temiz mi ki orada namaz kılasınız? Bu çok mantıksız bir düşüncedir. Bunu söyleyen İlmihal bilgisine vakıf değildir. Siz onlara bakmayın. Din kolaylık dinidir, namaz da Allah ile iletişim kurmak demektir ki temeli Allah'ı anmadır. Şekil ikinci derecede kalır.

 

*yazı arşivden alınmıştır