RECM SORUNU
Cumartesi, 13 Mayıs 2017 00:00

RECM SORUNU*

Hocam, bir yazınızda "Kur'ân recm hükmünü kaldırmıştır" demiştiniz ki buna ben de tüm kalbimle inanıyorum. Bu tür uyduruk olduğu kesin hadislere de asla itibar etmiyorum ama bu hüküm var mıydı ki Kur’ân bu hükmü kaldırdı? Yani Allah geçmişte böyle bir cezayı insanlara reva görmüş mü idi gerçekten? Bir recm videosu izledim İran'dan ve böyle bir ceza hele de sadece zina için (cinayet değil, işkence yapmamış, adam öldürmemiş sadece nefsine yenilmiş hepsi bu) yapılmamalı diye düşünüyorum ne günümüzde ne de geçmişte ... Rahman ve Rahîm adları da olan Allah geçmişte bile olsa böyle bir cezayı insanlara koymuş olabilir mi ? ...

Cevap: İslâm'dan önce recm cezası vardı. Tevrat'ın Tesniye Kitabında zina eden kadının toprağa gömülüp taşlanarak öldürüleceği belirtilmektedir. Herhalde Yahudilerden esinlenerek Araplar da zina edenler hakkında recm cezası uyguluyorlardı. Kur'ân geldi, fuhuş hakkında ayrıntılı hükümler getirdi. Şöyle ki: Kadınlar arası eşcinsellik. Bunun cezası, suçluları göz hapsinde bulundurmaktır. Ancak kadın evlenir de bu iptilasından vazgeçerse o, serbest bırakılır.

Erkekler arası eşcinsellik. Buna livâta denilir. Bunun cezası da toplum içinde ta'zir yani utandıracak biçimde bir iki tokat vurmak veya yüzüne tükürmek şeklinde bir cezadır. Kadınla erkek arası yasal olmayan ilişki ki işte bunun adı zinâdır. Nisa Suresi'nin ikinci âyetinde zinanın cezası açıklanmaktadır. Bu da bu işi yaptıkları dört şahitle saptanan kadın ve erkeğe yüzer sopa vurmaktır. Bu işi yapanların evli veya bekâr olmaları fark etmez.

Ancak zamanla İslâm hukukuna Yahudi Kitabındaki ve Arap geleneğindeki recm uygulaması sokulmuş, evli olup zina eden kadınlara recm, bekârlara ise yüz sopa cezası uygulanmıştır. Kur'ân'ın kaldırdığı hüküm, geleneğe dayanılarak yasallaştırılmıştır. İşte bazı İslâm ülkelerindeki recm uygulaması, Kur'ân'a değil, geleneğe dayanmaktadır.

 

*yazı arşivden alınmıştır