MEHDÎLİK (6)
Cumartesi, 22 Nisan 2017 00:00

MEHDÎLİK (6)

(...dünden devam)

ŞÎÎ İDDİALARINA GÖRE

MEHDÎ’NİN HAYAT DÖNEMİ ikiye ayrılır

1-Gaybet-i Suğra(küçük gaybet): İmam Hasan’ül Askeri (aleyhisselam)’ın Hicri 260 yılında şahadeti, şereflendirmesi ile[1] İmam Mehdî (Allah zuhrunu acil etsin)’ın küçük gaybet dönemi başlamış ve Hicri 329 yılına kadar toplam 70 yıl boyunca devam etmiştir. Bu gaybetin müddeti sınırlı ve az olduğu için buna Gaybet-i Suğra ismi verilmiştir. Bu dönemde İmam ile görüşüp hükümleri bildirmekteydi.

2-Gaybet-i Kübra (büyük gaybet): İmam Mehdî (Allah zuhû­runu acil etsin)’ın yaşantısının üçüncü bölümünü müddeti uzun olan büyük gaybet dönemi teşkil etmektedir. Bu dönem Gaybet-i Suğra bittikten sonra başlamış ve şimdiye kadar devam etmiştir. Ve yüce Allah’ın muradı olan zuhur zamanına kadar da devam edecektir.

İmam Mehdî (Allah zuhurunu acil etsin)’ın hayatını bu aşa­masını bütün insanlar özellikle de müminler için amel ve inanç yönünden en büyük imtihan vesilesidir. Bu aşama içerisinde ilahi hüccet İmam Mehdî (Allah zuhurunu acil etsin) bulutun arkasındaki güneş misali âleme nurunu saçmaktadır.

İmam Hadi (aleyhisselam) ve İmam Hasan’ül Askeri (aley­hisselam)’in imamet dönemlerinde Abbasi oğulları hâkimleri arasında sonsuz bir endişe ve telaş vardı. Onların bu endişesi Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) ve diğer İmamlardan naklolunan, İmam Mehdî (Allah zuhurunu acil etsin) in gelip zalim ve tağutlara son vereceği, yeryüzüne adil düzen, ilahi hükümleri yayacağı vs. konusunda naklolunan rivayetlerdir.


[1] Şehadet en büyük manevi rütbedir. Şehadet birinin gelmesiyle şereflenmez, o makama giden, o büyük rütbe ile şeref bulur. Tıpkı şunun gibi: Cumhurbaşkanlığı bir mevkidir. O makama çıkan o rütbe ile şeref bulur ama o makam oraya çıkanla şeref bulmaz. En yüksek rütbeye çıkan o haliyle övünç bulur ama doruk kendisine yükselenle şeref bulmaz. Bu nasıl zihniyet, nasıl hurafedir ve nasıl abartıdır? Akıl almıyor doğrusu. İşte bu adamlar böyle hayallerle insanları uyuşturup durmuşlar.

 

(devamı yarın..)