MEHDÎLİK (5)
Cuma, 21 Nisan 2017 00:00

MEHDÎLİK (5)

(...dünden devam)

Hz. İmam Muhammed Mehdî’nin hayatını iki döneme ayırmak mümkündür: 

1-        Gaybet-i Suğra (küçük gizlilik dönemi).

2-        2- Gaybet-i Kubra (büyük gizlilik dönemi).

Birinci gaybet döneminde temiz ve pâk yaratılışa sahip bazı kimseler Hz. İmam Muhammed Mehdî tarafından, “vekâlet” ve “niyabet” makamına tayin edildiler. Bu vekiller, soru ve istifhamları Hz. İmam Muhammed Mehdî’ye ulaştırır ve Hazretin yazdığı cevap ve tavsiyeleri “tevki” adıyla halkın istifadesine sunuyorlardı. Bu naiplerin isimleri şöyledir:

1- Ebu Amr Osman bin Said.

2- Ebu Cafer Muhammed bin Osman.

3- Hüseyn bin Ruh.

4- Ali bin Muhammed.

Dördüncü naip olan Ali bin Muhammed’in vefatı ile Hz. İmam Muhammed Mehdî’nin tarafından özel olarak belirlenen niyabet makamı da kalkmış oldu ve İmam’la dolaylı olarak irtibat kurma yolu da kapanarak “Gaybet-i Kubra” dönemi başladı.

Hicri 328 yılından itibaren başlayan “Gaybet-i Kubra” ile artık hiç kimse Hz. İmam Muhammed Mehdî’nin bulunduğu yerden haberdar değildi. Hz. İmam Muhammed Mehdî’nin gerek müla­katlarında ve gerekse tevkiatlarında söylediği derin manalı sözler bu dönemdeki meselelere ışık tutmaktadır. Bu buyruklar gere­ğince Hz. İmam Muhammed Mehdî’nin bu dönemde diğer imamlar (aley­hisselam)’dan hadis nakleden fakihlere uymalı­dırlar. Gaybet-i Kub­ra döneminde bu fakihlerin taşıdıkları vazifeye Niyabet-i Amme (Genel Naiplik) denir. Bu esasa göre şartları haiz fakihler taklit mercii yani şer’i hükümlerde fetvalarına uyulması gereken kişilerdir. Yine bu esastan yöneticilik makamının da fakihe ait olduğu anlaşılıyor.

Hz. İmam Muhammed Mehdî’nin dünyaya gelişinden bugüne kadar, H. Kameriye göre 1163 yıl, H. Şemsiye göre ise 1122 yıl geçmektedir. Bu zaman boyunca Hz. İmam Muhammed Mehdî’nin, büyük bir coşku, aşk ve samimiyetle yolunu beklemekteler. İnşallah o büyük kıyam dönemi en kısa bir zamanda başlar. Bütün dünyanın, zulmet ve karanlıklarından sıyrılarak adalet ve nurla dolmasını dileriz, o günün ümidiyle...

(devamı yarın..)