FARAKLİT KAVRAMI (1)
Cuma, 14 Nisan 2017 00:00

FARAKLİT KAVRAMI (1)

Merhaba hocam,
Saff Suresi 6.ayette geçen "Hz. İsa'nın Ahmed adındaki elçiyi müjdelemesi" konusu nasıl anlaşılmalı? Genellikle Müslüman alimler bu konuda Yuhanna İncili'ndeki "Farak­lit(Te­sellici/Yar­dımcı)" ifadesini delil gösteriyor fakat Hristiyanlar arasında kabul gören yorum, Faraklit'in Kutsal Ruh olduğu yönünde. Yuhanna İncili'nde Faraklit'ten söz edilirken "Dünya O'nu kabul edemez, çünkü O'nu ne görür ne de tanır. Siz O'nu tanıyorsunuz. Çünkü O aranızda yaşıyor ve içinizde olacaktır" ifadeleri de Kutsal Ruh'u hatırlatıyor. Bu durumda Saff Suresi 6.ayeti nasıl anlamamız gerekiyor? Selametle...

 

Cevap:  "Meryem oğlu Îsâ da: 'Ey İsrâîloğulları, ben size Allâh'ın elçisiyim, benden önce gelen Tev­rât'ı doğrulayıcı ve benden sonra gelecek, Ahmed adında bir elçiyi müjdeleyici olarak gönderildim' demişti."

Saf Suresinin 6’ncı âyetinde Hz. İsâ'nın, İsrâîloğullarına, kendisinin, Allah'ın elçisi olduğunu söylediği ve kendisinden sonra Ahmed adında bir elçinin geleceğini müjdelediği, fakat onun haber verdiği elçi, peygamberliğini ispatlayan açık kanıtlar getirince İsrâîloğullarının: "Bu, açık bir büyüdürdedikleri anlatılmaktadır.

"Ahmed" kelimesi, iki anlama gelebilir: Fâ'ilden mübâlâğa olarak Allah'a, başkalarından daha çok hamd eden; mef'ûl'den mübalâğa olarak yüksek ahlâkından dolayı başkalarından daha çok övülen demektir. Bu, Hz. Muhammed(s.a.v.)in sıfatıdır.

Hz. İsâ'nın, Peygamber(s.a.v.)in geleceğine dâir işaretleri, bugünkü İncillerde de mevcuttur. Yuhanna İncîlinin 14’ncü bâbında İsâ şöyle demektedir: "Eğer beni seviyorsanız emirlerimi tutarsınız. Ben de Babaya yalvaracağım ve size başka bir tesellîci, hakikat Ruhunu verecektir; tâ ki dâima sizinle beraber olsun; onu dünyâ kabul edemez, çünkü onu görmez ve bilmez; siz onu bilirsiniz, çünkü yanınızda duruyor ve içinizde olacaktır... Yanınızda dururken size bu şeyleri söyledim. Fakat benim ismimle Babanın göndereceği Tesellîci, Ruhül Kudüs, o size herşeyi öğretecek ve size söylediğim herşeyi hatırınıza getirecektir..." (Yuhanna: 14/15-17, 25-26).

"Ve olduğu zaman iman edesiniz diye, olmadan önce size şimdi söyledim" (Yuhanna: 14/29-31).

"Artık sizinle çok şeyler konuşmayacağım; çünkü bu dünyanın reîsi geliyor ve bende onun hiçbir şeyi yoktur. Fakat dünya bilsin ki ben Babayı severim ve Baba bana nasıl emir verdiyse öyle ederim" (Yuhanna: 15/26),

 (devamı yarın..)