HAMD VE TESPİH BİLDİĞİMİZ NAMAZ KILMAK MI?
Salı, 11 Nisan 2017 00:00

HAMD VE TESPİH BİLDİĞİMİZ NAMAZ KILMAK MI?

Rum Suresi 17-18. ayetler:

“Öyle ise akşama girdiğiniz zaman da sabaha erdiğiniz zaman da tesbih Allah'ındır (O'nun şanının yüceliği anılır).”

“Göklerde ve yerde, günün sonunda da öğleye erdiğiniz zaman da hamd, O'na mahsustur.”

Hocam bu ayetlerden namaz kılmayı mı anlayacağız başka bir ifade ile hamd ve tespih etmek bildiğimiz namaz kılmak demek mi? (Bazı ilahiyatçılar namaz kılmak olarak çevirmişler) saygılarımla. ..

Cevap: Namaz vakitleri sadece iki surede açıkça geçer: İsra:78-79. Âyetler:

"78- Güneşin sarkmasından (aşağı kaymasından) gecenin kararmasına (yatsı vaktine) kadar namaz kıl ve sabahın Kur'ân'ın(ı, uzunca Kur'ân okunan sa­bah namazını) da (unutma). Çünkü sabah Kur'ân (okuması) görülecek şeydir.79- Ayrıca sana özgü olarak gecenin bir kısmında da Kur’ân oku(yup namaz kıl)mak üzere uyan! Rabbinin seni güzel bir makama ulaştırması umulur."

Hud: 114: "Gündüzün iki tarafında (sabah, akşam) ve geceye yakın sâ‘atlerde na­maz kıl; çünkü iyilikler, kötülükleri giderir."

İşte namaz kılınması emredilen vakitler bunlardır. Tesbihten söz eden âyetler, günün önemli saatledinde gece gündüz Allah'ın hatırlanması, zikredilmesi, Subhanellah velhamdu lillah vela ilahe illallahu vahdehu lâ şerîke lehe gibi zikir ve tesbihle ve tehliller yapmak demektir. Namazda tesbih de vardır ama tesbih sadece namazdan ibaret değildir. Daha geniş bir anlam taşır. Biz buna zikir deriz. Zaten namazın özü de zikirdir.