HAYVANLARA MERHAMET NİÇİN KUR’ÂN’DA AÇIKÇA GEÇMİYOR? (1)
Perşembe, 06 Nisan 2017 00:00

HAYVANLARA MERHAMET NİÇİN KUR’ÂN’DA AÇIKÇA GEÇMİYOR? (1)

Selamun Aleykum hocam. Size cevabını bulamadığım bir soru sormak istiyorum. Ben birçok konuda olduğu gibi hayvanlar konusunda da çok hassas bir insanım. İnsanlar tarafından eziyet görmüş veya yolda yaralı bir hayvan görsem mutlaka yardım etmeye çalışıyorum. Bu duygumun rahmani olduğunu düşünüyorum. Lakin Kuran da hayvanlara yardım etmekle ilgili veya onlara eziyet etmemekle ilgili en küçük bir ayet bulamadım. Allah'ın kitabında bu hususa tek bir ayetle de olsa değinmemiş olması acaba ben mi bu hayvan sevgisi ve merhameti duygusunu kendimde çok abartıyorum düşüncesine kapılmama yol açıyor. Evet hadislerde bu konuyla ilgili beni ziyadesiyle tatmin edecek birçok örnek var ama insan hakları ve kadın hakları konusunda çağının çok çok ötesinde ayetler yollayan Allah, hayvan hakları konusunda tek bir ayet bile göndermemesini nasıl anlamalıyız. Bu soruyu sorduğum bir çok hocadan hep ...haksız yere bir cana kıymamak....la ilgili ayetlerin hayvanları da kapsadığına dair cevaplar aldım fakat benim aradığım cevap bu değil. Ben hayvanların haksız yere öldürülmemesini değil onlara eziyet edilmemesini tavsiye eden ayetler arıyorum. Teşekkür ederim...

Cevap: Evvela peşinen belirtmem gerekir ki ben yeni bir âyet indiremem. Bunun için peygamber olmak gerekir. Saniyen Kur'ân hayvanlar alemi için değil, insanlar âlemi için indirilmiştir. İnsanın nefse kıyması, nefse zulmetmesi yasaktır. Nefs nefes alan canlı demektir. Bunun içine tek hücredilden çok hücreliye dek bütün canlılar girer. Kur'ân "Her kim haksız yere bir cana kıyarsa bütün insanlığı öldürmüş gibidir ve her kim bir canı yaşatırsa bütün insan­ları yaşatmış gibi olur” buyurmaktadır. 

De ki: ‘Göklerde ve yerde olanlar kimindir?’ ‘Allah’ındır’ de. O, rahmet etmeyi kendi üstüne yazmış(acımayı kendisine prensip edinmiş)tir. Sizi elbette varlığında şüphe olmayan Kıyâmet gününde toplayacaktır. Ama kendilerini ziyana sokanlar, inanmaz­lar.” (En­‘âm: 12)

En‘âm: 12. âyette göklerin ve yerin sâhibi olan Allah’ın, rahmeti kendisine prensip edinmiş olduğu; insanları vuku bula­cağında kuşku olmayan Kıyâmet gününde toplayacağı, o gün inançsızların, canlarına yazık edecekleri belirtilmektedir.

(devamı yarın..)