KANSER HASTASINA ORUÇ KEFARETİ VAR MI? *** YOLCULUKTA ORUÇ VE NAMAZ
Cuma, 24 Şubat 2017 00:00

KANSER HASTASINA ORUÇ KEFARETİ VAR MI?

Sayın Hocam sevgi ve saygılarımı sunarım. Benim eşim kanser hastası, oruç tutamadığı için oruç kefaretini vermesi gerekiyor mu? Say­gılarımla...

Cevap: Eğer eşiniz iyileşme umudu kalmamış derecede kanser ise oruç tutmakla yükümlü değildir. Kefaret vermesi de gerekmez. Ama iyi­leşecek durumda ise iyileştikten sonra tutamadığı oruçları kaza eder. Ama isterse oruç yerine kefaret verir. Dediğim gibi kefaret sorunu oruç tuta­bilecek kimseler için gereklidir. Oruç tutamayacak derecede hasta veya yaşlı olanlar oruçla yükümlü olmadıkları için onlara kefaret gerek­mez.


 

YOLCULUKTA ORUÇ VE NAMAZ

Sn. Hocam; Cenab-ı Allah’ın rahmeti üzerinize ve üzerimize olsun. Hocam bayramdan 2 gün önce yurtdışına Bayram tatili sebebiyle gezmeye gideceğim.

Bu 2 günde orucu tutmayıp yurda döndüğümde tutsam uygun olur mu? İçim rahat etmediği için soruyorum. Bakara 184

Bir de gideceğim ülke Müslüman bir ülke değil. Vakit namazlarını kılmak konusunda (cami olmadığı için ve genellikle seyir halinde olaca­ğımız için) sıkıntı yaşayacağım.

Bu konuda ne yapmam gerekir? Değerli görüşlerinizi rica ederim. Saygılarımla ellerinizden öperim...  

Cevap: Yolculukta ve on beş günden az kalacağınız yerde oruç tutmayabilirsiniz. Döndüğünüzde müsait olduğunuz bir zamanda tuta­ma­dığınız oruçları kaza edersiniz. Namazın mazereti yoktur. Yolculukta da, gittiğiniz yerde de mutlaka namazınızı kılacaksınız. Yalnız sefer esnasında dört rek'atlı namazları iki rek'at kılarsınız. Akşam namazları tam kılınır. Namazın zorluğu yok. Uygun yer olmasa da herhangi bir yerde secde ye­rine mendilinizi veya kâğıt mendili serer, namazınızı kılarsınız. Yolculuk­ta öğle ile ikindi, akşamla da yatsı namazlarını birleştirerek kılarsınız. Mesela önce iki rek'at öğle namazını, ardından da iki rek'at ikindi namazını kılarsınız. Akşamleyin de önce üç rek'at akşamı, ardından da iki rek'at yatsı namazını kılarsınız. İşte bu kadar basit.