GAYB VE AHİRET (1)
Pazartesi, 06 Şubat 2017 00:00

GAYB VE AHİRET (1)

Hocam iyi günler dilerim. Gayb ile ahiret arasındaki fark nedir? Bizim için ahiret de gayb değil midir? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. Sağlık ve afiyet dilerim...

Cevap: Gayb beş duyu ile algılanamayan varlıklar, olaylardır. Dağın arkasını görmediğimize göre dağın arkasında kalan kısmı bizim için gaybdır. Görmediğimiz, tanık olmadığımız bir olay da bizim için gaybdır. Âhiret ise bu dünyadan sonra başlayacak olan manevî hayattır. Elbette o da bizim için gaybdır ama âhiret gayblardan biridir. Her gayb âhiret demek değildir.

Bu konuda Bakara Suresinin 4. âyetine yaptığımız tefsiri zikretmek yararlı olacaktır:

Gayb: Korunanlar gaybda (yani görünmezde, içten samimiyetle) inanırlar” Gözden kaybolan şeye gayb dendiği gibi duyularla idrak edi­lemeyen, insan bilgisi dışında kalan şeye de gayb denir. Bir şey, yaratıklara nispetle gayb olur. Allah'a nispetle gayb yoktur. O'nun ilminden hiçbir şey kaybolmaz. Bu âyetle kastedilen gayb, duyularla algılanmayan gaybdır. (Râgıb el-Isfahânî, Müfredât, en-Nihâye fî Garîhi'l-hadîs kenarında, 3/192, Mısır)

Kur'ân-ı Kerîm'e göre varlıklar iki kısma ayrılır: Görülüp idrak edilmeyen varlıklar ki bunlar gayb âlemini meydana getirir. Görülen, idrak edilen verlıklar ki bunlar da şehâdet âlemini meydana getirir. Yani bütün kâinat, başlıca iki kategoriye ayrılmıştır. Bir kısmı beş duyudan gizli kalan gayb âlemidir; bir kısmı da gözle yahut beş duyudan biriyle algılanan şu şehâdet âlemi (görülen dünya). Gayb âlemi, kâinatın ruhu durumundadır. Ma'nevî varlıklar, gayb âlemindendir. Gayb âlemine ait varlıklar da iki kısma ayrılır:

1) Bir kısmının delîli yoktur, varlığını Allah'tan başka kimse bilmez. Kâinatta, duyularımızdan saklı nice varlıklar mevcuttur ki bunları ancak Allah bilir: "Gaybın anahtarları O'nun yanındadır. Onları, O'ndan başka kimse bilmez.” (En'âm Sûresi: 59) âyeti, gaybın bu kısmına işaret etmektedir. Allah'ın bilgisi, kazâ ve kaderi hep bu gayb'dandır.

2) Bir kısım varlıklar da vardır ki idrak edilemez, fakat mevcu­diyetleri delîl ile anlaşılabilir. Allah, Allah'ın sıfatları, melekler, âhiret, cennet ve cehennem bu tür gayba dahildir. (Beydâvî, Envâru't-tenzîl, 1/21)

 

(devamı yarın..)