ZEMZEM SUYUNUN DEĞERİ
Cumartesi, 04 Şubat 2017 00:00

ZEMZEM SUYUNUN DEĞERİ

Merhaba Hocam; Zemzem suyuyla ilgili bazı hadisler var. Zem­zem suyunu şifa için yemeğe katmak caiz midir? (Bir yerde çaya katmak mekruhtur yazıyor.) Saygılarımla…

Cevap: Zemzem suyu mübarek bir sudur. Su azizdir çünkü su hayattır. Hele suyun çok kıt olduğu asırlar önceki Hicaz bölgesi için suyun değeri daha da büyüktür.  Peygamberimizin Zemzem suyunun şifa oldu­ğunu söylediği rivayet edilir ama Zemzem suyunu şifa için yemeğe kat­mamıştır. Zaten Mekke'de o zaman Zemzem suyu ve kuyu suyundan başka su da yoktu. İnsanlar yemek pişirmek için de herhalde Zemzem suyu kullanırlardı. Ama şifa için değil, yemek pişirmek için, temizlik için. Bugün tıbbın bu kadar ilerlediği bir dönemde şifa olur diye Zemzem suyunu yemeğe katmanın bir anlamı yoktur.  Çünkü dinde böyle bir delil yoktur. Şimdi Zemzem suyunun faziletine dair kimi rivayetleri kayde­deceğim. Ancak bunların zayıf rivayetler olduğunu da belirtmek isterim: 

Ebuzerr’in anlatımına göre kendisi bir yerde aç susuz vaziyette duruyormuş. Allah’ın Elçisi kendisine: “Sen ne zamandan beri burada duruyorsun?” demiş. Ebuzer de otuz günden beri burada durduğunu söylemiş. Resulullah: “Yani otuz gün ve geceden beri burada mısın?” demiş. Ebuzer: “Evet” demiş. Resulullah: “Peki, ne yiyip içiyorsun?” diye sormuş. “Sadece Zemzem suyu içiyorum, başka yiyip içeceğim bir şey yok. Buna rağmen şişmanladım, karnımın ağrısı da kesildi. Ciğerimde hiç susuzluk hissetmedim” demiş. O zaman Resulullah:

“O mübarektir, acıkana yiyecek, hastaya şifadır” buyurmuş (Ebu Davud Tayalisî, 1/364)

İbn Abbas’ın koruması olan Ebu Cemre, hasta olunca birkaç gün İbni Abbas’a gidememiş.  İbn Abbas, niçin gelmediğini sorunca sıtma olduğu için gelemediğini söylemiş. Bunun üzerine İbn Abbas Resulullah’ın şöyle buyurduğunu söylemiş: “Sıtma cehennemin ateşidir. Onu Zemzem suyu ile serinletiniz!” (Müsned: 4/396)

Cabir’den gelen zayıf bir rivayete göre de Peygamber Zemzem suyunu ayakta içermiş. (Buharî, hd. No. 5617; Müslim; hd. no. 2027; Müs­ned: 23/140)

Yine zayıf bir rivayete göre İbn Abbas Zemzem suyunu içerken şöyle dua edermiş: Allahım bana faydalı ilim, bol rızık ve her has­talıktan şifa nasib eyle!”

Zayıf olan bu rivayeti Abdurrazzak 9/112, Darekutnî: 2/288, Hâkim: 1/473 çıkarmış.