Gece İbadetinin önemi *** Şükür İbadeti var mı?

Gece ibadetinin önemi

Hocam merhaba, namaz vakitleriyle ilgili bir yazınızda Peygam­berimizin, akşam vaktini akşam ve yatsı olarak kıldığını söylediniz. O halde bunlardan ayrı farz olan bir de gece namazı mı var? Önder Özer

Cevap: Elbette gece namazı da vardır ve bu, Kur’ân’da diğer­lerinden çok vurgulanan bir namazdır. Müzzemmil Sûresinin 1-8’nci âyet­lerinde örtüsüne bürünmüş olan Peygamber'e, gecenin büyük bir bö­lümünü ibâdetle geçirmesi, huzur ile ağır ağır Kur'ân okuması; Allah'ın, kendisine ağır yani büyük bir söz vahyedeceği; o sözü taşıyabilmek için ibâdetle ruhunu güçlendirmesi gerektiği; zirâ gece kalkıp ibâdet ve du‘â etmenin, Kur'ân okumanın daha etkili olduğu vurgulanıyor. Müzzemmil Sûresinin son âyeti, sahâbîlerden bir bölü­münün de Hz. Peygamber'in kendisi gibi gecenin kâh üçte ikisini, kâh yarısını, kâh üçte birini ibâdetle geçirdiklerini anlatmaktadır.

Rivâyetler, onların geceleyin ayakları şişinceye kadar namaz kıl­dıklarını anlatır ki bu, gece ibâdetinin, onlara ne denli tatlı geldiğini, bundan ne derece büyük zevk aldıklarını ve huzur duyduklarını gösterir. Son âyette yüce Allah'ın, gece ibâdetini hafiflettiği ve bu hafifletmenin sebebi anlatılmaktadır: "Allah, içinizden hastalar, yeryüzünde gezip Allah'ın lütfunu arayan başka kimseler ve Allah yolunda savaşan daha başka insanlar bulunacağını bilmiştir." buyurulmaktadır. Âyetin sonunda mü'minlere, Kur'ân'dan ne kadar okuyabilirlerse o kadar okumaları, namazı kılmaları, zekât ve Allah'a güzel borç vermeleri, Allah'tan mağfiret dilemeleri emrediliyor ve Allah için yapılan iyi işlerin zayi olmayacağı; Allah'ın, onların karşılığını fazlası ile vereceği vurgulanıyor.

Zikretmeli insanlar toplanıp grup grup,

Sevgiye ermek için birbirine sokulup;

Yöneltiyor bu yola Kur'ân şöyle buyurup:

Tanrı zikriyle ancak mutmain olur kulûb!

 

Şükür ibadeti var mı?

Cevap: Şükür, dil ile olduğu gibi asıl davranışla olur. Allah’ın rızasına uygun biçimde hareket etmek, davranış, ahlak şükrüdür. Ayrıca her zaman dilinizle de Allah’a şükredersiniz. Yani O’na teşekkür eder­siniz. Bir de isterseniz şükür secdesi yaparsınız. "Şükür secdesi" Allah'a şükür için tıpkı tilâvet secdesi gibi secde yapmaktır. Bu da sevaptır. Hz. Peygamber ve sahâbîsi böyle yapmışlardır. Tekbîr ile secdeye varılır, tesbihlerden sonra tekbîr ile kalkılır.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ