ORUÇ KAÇ GÜN?
Pazar, 15 Ocak 2017 00:00

ORUÇ KAÇ GÜN?

Selamünaleyküm hocam nasılsınız iyi misiniz? Size bir sorum olacak bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. Bakara.185 âyetinde neden hiçbir rakam bildirilmemiştir? Kaç gün tutulacağı ve ne zaman tutulacağı hakkında. Oysaki diğer bütün Ayetlerde ve diğer bütün oruç çeşitlerinde bütün rakamlar verilmiştir. Nisa. 92 âyetinde söylenen yanlışlık olması dışında, bir mü’min bir mümini öldüremez. Yanlışlıkla bir mü’mini öldürenin, mü’min bir köle âzadetmesi ve ölenin ailesine de bir diyet vermesi gerekir. Eğer ölenin ailesi bağışlar, diyetten vazgeçerlerse başka! Öldürülen mü’min, düşmanınız olan bir topluluktan ise öldürenin mü’min bir köle âzadetmesı gerekir. Eğer öldüren kişi, sizinle kendileri arasında antlaşma bulunan bir topluluktan ise ailesine bir diyet verecek ve mü’min bir köle âzadedecektir. Bunları bulamayan kimsenin, Allah tarafından tövbesinin kabulü için iki ay kesintisiz oruç tutması gerekir. Allah bilendir; işini yerli yerince yapandır. Ve Maide 89. Allah sizi, kasıtsız olarak yaptığınız yeminlerden dolayı sorumlu tutmaz. Fakat bilerek yaptığınız yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutar. Bunun için şimdiden teşekkür ederim hocam Allah razı olsun...

Cevap: Ramazan orucunun kaç gün olduğu gayet açıktır. Âyette: Ramazan ayı, insanlara yol göste­ren, hidâyeti, doğruyu ve yanlışı ayır­dedip açıklayan Kur’ân’ın indirildiği aydır. İçinizden kim o aya yetişir(ayı gö­rür)se oruç tutsun. Kim hasta olur yahut seferde bulunursa tu­tamadığı gün­ler sayısınca başka günlerde oruç tutsun. Allah sizin için kolaylık ister, güçlük istemez. Sayıyı tamamlamanızı, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı tekbîr etmenizi ister. Şükredesiniz diye (size bu kolaylığı gösterir).” (Bakara: 185)

Âyette Ramazan ayında bulunan kimsenin, ow ayı oruçla geçirmesi buyurulmaktadır. Ayın kaç gün olduğu herkesin bildiği bir şeydir. Arapların Uyguladığı Ay takvimine göre Ramazan ayı genelde 30, bazen de 29 gün çeker. Zaten Peygamberimiz de, el parmaklarını göstererek üç kez: Ramazan Ayının kâh böyle yani otuz gün, sonra bir parmağını yumarak kâh da böyle, yani 29 gün olduğunu bildirmiştir. Bu mesele bu kadar açık iken hala insanların kafasını bulandırmanın ne anlamı var?