BİHTER İSMİNİ TAŞIMAK SAKINCALI MI? *** NAMAZ VE ORUÇ HK.
Salı, 10 Ocak 2017 00:00

BİHTER İSMİNİ TAŞIMAK SAKINCALI MI?

Peygamber efendimiz iyi insan, kusursuz kimse, günahsız” anlamına gelen Berre ismini Zeyneb’e çevirmiştir. Bu ismi taşıyanın zihninde, kendini beğenme gibi bir mana teşekkül edebilir. Bu da isimlenenin karakterini olumsuz yönde etkilemek demektir. Zira bu isim hakkında Hz. Peygamber, “Allah sizin iyi olanlarınızı en iyi bilendir” buyurarak bu adı değiştirirken, “kendinizi temize çekmeyin!” sözüyle de, güzel bir ismi başka güzel bir isimle değiştirmenin gerekçesini belirtmiştir, diye bir yazı okudum. Benim ismim Bihter, farsça ve en anlamı \"en iyi, üstün\" olarak geçiyor. Bu durumda benim de ismimi değiştirmem ya da isim eklemem sizce daha mı hayırlı olur? ...

Cevap: İsminiz güzeldir. Hem de kulağa hoş gelen müzikal bir kelime. Şimdi artık putperestlik dönemi bitmiştir. Berr kelimesinin özel bir anlamı var. Onun için Peygamberimiz o ismi değiştirmiş. Çünkü Berr (bârr), en iyi, çok iyilik eden anlamına gelir. Allah'ın sıfatlarındandır. Bir yaratığa uygun değildir. Ama bazı sıfatlar var ki hem Allah için, hem de yaratıklar için kullanılabilir. Meselâ Rahîm kelimesi çok acıyan demektir. Allah'ın sıfatıdır ama Hz. Peygamber için de kullanılmıştır. "O size düşkün, mü'minlere rauf (şefkatli), rahîm (acıyan)dır." Alî kelimesi de öyle. Yüce, çok yüce demektir, Allah'ın sıfatlarındandır. "O, aliyy (yüce) azîm (ulu)dur." (Âyetel-kürsî'nin son cümlesi) Alî Peygamber'in amcası oğlu, damadı ve dördüncü halifenin adıdır. Onun için böyle şeylerle uğraşma. Var git güzel isminle rahat yaşa. Ama isminin anlamı gibi iyi olmaya çalış.

 


 

NAMAZ VE ORUÇ HK.

Hocam namaz kaça ayrılır, oruç kaç gün tutulur? Doğrusunu söyleyebilirsiniz lütfen...

Cevap: Hayret doğrusu, orucun kaç gün tutulacağını bilmiyor musunuz, yoksa bu sorunun arkasında başka bir niyet mi var? Kur'ân Ramazan ayında bulunan kişi o ayda oruç tutsun buyurmaktadır. Demek ki Ramazan ayı, oruç ayıdır. Ay da kâh 29, kâh da otuz çektiğine göre demek ki oruç genelde otuz gün tutulur. Bazen de Kameri ay, 29 çeker ki bu takdirde 29 gün oruç tutulur.

Namaza gelince namaz farz ve sünnet olarak temelde iki kısma ayrılır. Farz namazlar Kur'ân ile emredilen namazlardır. Bunlar gece namazları ikişer rek’attır. Gündüz namazları önce ikişer rek'at iken Medine döneminde dörde çıkarılmıştır.