ZEYNEB OLAYININ İÇYÜZÜ (4)
Cuma, 30 Aralık 2016 00:00

ZEYNEB OLAYININ İÇYÜZÜ (4)

 (...dünden devam)

Rivâyette söylendiği şekilde Peyğamber'in Zeyneb'i evde yalnız görünce hemen ona âşık oluvermesi, ihtimalden uzaktır. Çünkü önce söylediğimiz gibi Zeyneb, kendisinin halası olan 'Adulmuttalib kızı Ümeyme'nin kızı idi. Çocukluğundan beri onu görüyor, tanıyordu. İsteseydi onu uşağıyle evlendireceğine kendisi alırdı. Oysa kendi isteğiyle onu uşağına almış ve mehrini de kendisi vermiştir. Kız çağında ona istek göstermeyen Peyğamber'in, evlendikten sonra hemen bir görüşte ona âşık olması, makul değildir. Zaten Zeyd ile Peyğamber (sav) arasında sıkı ilişki ve sevgi vardı. İkisi de birbirlerine sık sık gidip gelirlerdi. Peyğamber Zeyneb'i her zaman görüyordu.

Peygamber'in içinde tuttuğu şey, Zeyneb'e olan sevgisi değil, boşanacağını bildiği Zeyd'in karısını almak suretiyle, evlâtlık karısı ile evlenmeme geleneğini kaldırmak ve bir de kendisinin hatırı için dengi olmayan biriyle evlenmeye razı olmuş olan Zeyneb ve âilesinin itibarını yükseltmek, boşandıktan sonra onun telef olmasını önlemek idi. Bu olayda Peyğamber (selâm ona), iki batıl geleneği yıkmıştır:

Bunlardan biri toplumdaki fakirlerin, soylulara denk olamayacağı, onlarla evlenemeyeceği şeklindeki düşüncedir. Evvelâ kendi halası kızını, âzâdlı kölesi olan uşağı ile evlendirerek toplumdaki sınıflaşmayı kaldırmış, bütün müslümanların birbirlerine eşit olduğunu göstermek istemiştir.

İkincisi de evlâtlığın boşanmış veya dul kalmış karısıyle evlenmeme geleneğidir. Bu geleneği de bizzat kendi âilesi içinde uygulayarak kaldırmıştır. Zaten o, önemli hükümleri önce kendi âilesi fertlerine uygulardı. Nitekim faiz haram kılınınca önce kendi amcası 'Abbâs'ın faiz alacaklarını lâğv ederek Allah'ın emrini uygulamıştır. Yine kan güdme yasağını da önce amcası Hâris'in kan davasında uygulamıştır. İşte olayın içyüzü budur. Gerçeği Allah bilir.

Burada işaret edilmesi gereken diğer bir husus da şudur: Tefsirlerdeki rivayetlere göre bu âyetler, Peygamber’in, Zeynep’le evlenmek istemesi ve bunu açıklamaktan çekinmesi üzerine inmiştir. Yani rivayetlere göre Peygamber (sav) bu âyetler indikten sonra Zeynep’le evlenmiştir. Hattâ bu âyet indikten sonra Hz. Peygamber Zeynep için, hiçbir kadınında vermediği düğün yemeği vermiş, bir koyun kesmiş ve dört yüz dirhem mehr vermiş, ama hiç nikâh kıymadan Zeynep’le zifaf olmuştur. Zeynep, kendisinin nikâhının, inen âyetle bizzât Allah tarafından kıyıldığını söyleyerek öteki peygamber hanımlarına övünür: "Vallâhi ben, Allah'ın Elçisi(sav)in diğer kadınları gibi değilim. Allah'ın Elçisi onları mehr ile aldı, onları velileri evlendirdiler. Ama beni Allah ve Elçisi evlendirdi. Benim hakkımda Müslümanların okuyup durdukları, hiç değişmeyecek Kitâp (âyet) indi dermiş (Ömer Rızâ Kehhâle, A'lâmu'n-nisâ fi âlemey'il-Arabî ve'l-İslâm: 2/61. Muessesetu'r-risâle, 1397/1977).

 

(devamı yarın..)