ZEYNEB OLAYININ İÇYÜZÜ (1)
Salı, 27 Aralık 2016 00:00

ZEYNEB OLAYININ İÇYÜZÜ (1)

Sevgili hocam, öncelikle saygılarımı sunar, ellerinden öperim. Sizden, Kur’ânı Kerîm’de, Ahzap suresinde geçen Zeynep olayını açıklamanızı rica ediyorum. Piyasada bulunan Kur’anı Kerîm tefsirlerinde, Peygamber Efendimize iftira atıyorlar. Bu konuda bir açıklama yaparsanız memnun kalırım. Saygılarımla...

 

Cevap: 36- Allâh ve Resulü, bir işte hüküm verdiği zaman, artık inanmış bir erkek ve kadının, o işi kendi isteklerine göre seçme hakkı yoktur. Kim Allah'a ve Resulüne karşı gelirse, apaçık bir sapıklığa düşmüş olur. 37- Allâh'ın ni'met verdiği; senin de kendisine ni'met ver(ip hürriyete kavuştur)duğun kimseye: "Eşini yanında tut, Allah'tan kork" diyordun, fakat Allâh'ın açığa vuracağı şeyi içinde gizliyordun, insanlardan çekiniyordun; oysa asıl çekinmene lâyık olan, Allâh idi. Zeyd, o kadından ilişiğini kesince biz onu sana nikâhladık ki (bundan böyle) evlatlıkları, kadınlarıyle ilişkilerini kestikleri zaman o kadınlarla evlenmek hususunda mü'minlere bir güçlük olmasın. Allâh'ın buyruğu (her zaman) yerine getirilmiştir. 38- Allah'n kendisine takdir ettiği bir şeyi yerine getirmekte, Peygambere herhangi bir güçlük yoktur. Sizden önce geçenler arasında da Allâh'ın yasası böyle idi. Allâh'ın emri, olup bitmiş bir şeydir. 39- (O peygamberler), Allâh'ın mesajlarını duyururlar, Allah'tan korkarlar ve O'ndan başka kimseden korkmazlardı. Hesap görücü olarak Allâh yeter. 40- Muhammed, sizin erkekle­rinizden birinin babası değil, fakat Allâh'ın Elçisi ve peygamberlerin hâtemidir. Allâh her şeyi bilendir. (Ahzâb: 36-40)

 

Tefsîr:

36’ncı âyette Allah ve Elçisi, bir şeyin yapılmasını emrettikleri zaman artık hiçbir mü'minin o işe itiraz edemeyeceği belirtildikten sonra 37’nci âyette Peygamber(sav)in, evlâtlığı olan Zeyd'in boşanmış karısıyle evlenmesinin, Allah'ın emriyle olduğu belirtilmektedir.

Sûrenin baş tarafında evlâtlığın, insanın gerçek oğlu olmadığı, oğul ile baba arasındaki hükümlerin, evlâtlık ile evlât edinen arasında da aynen yürümeyeceği belirtilmişti. O zamana dek evlâtlık, kişinin kendi oğlu sayılır, ona varis olur, bunlar birbirlerinin kız veya karısiyle evlenemezlerdi. Bu câhiliyye geleneğinin, İslâm toplumundan kaldırılması gerekiyordu. Tâ ki boşama veya ölüm halinde gerekirse evlâtlık, evlâd edinenin veya evlât edinen, evlâtlığının karısiyle, kızıyle evlenebilsin. Geleneğin tutarsız engelleri ortadan kalksın.

 

Hz. Peygamber (sav), Peygamberlikten önce evlât edindiği Zeyd ibn Hârise'yi, kendi halasının kızı olan Cahş kızı Zeyneb ile evlendirmişti. Zeyd, vaktiyle köle iken Hz. Muhammed tarafından âzadedilip evlât edinilmişti. Peygamber Zeyneb'i Zeyd'e almak istediği zaman Zeyneb'in ne kendisi, ne de annesi ve kardeşi buna razı olmamışlardı. Toplumda sınıflaşmaları kaldırmak ve insanları eşit yapmak isteyen Peygamber(sav)in ısrarı üzerine bu evlenmeye boyun eğmişlerdi. Fakat sert mizaçlı olan Zeyneb, kendisini kocasından şerefli görüyor ve sözleriyle onu incitiyordu. Kocasiyle bir yıl veya biraz daha fazla beraber yaşadılar ama geçinemiyorlardı. Karısının övünmesinden, kırıcı sözlerinden rahatsız olan Zeyd, onun dav­ranışlarından Hz. Peygamber'e yakınıyordu.

 

(devamı yarın..)