İLAHÎ DİNLERDE KADIN PEYGAMBERLER
Cuma, 23 Aralık 2016 00:00

İLAHÎ DİNLERDE KADIN PEYGAMBERLER

Hocam selamlar, bildiğimiz, bize anlatıldığı kadarıyla peygamberler erkeklerden oluyor. Kur'an'da ismi geçen peygamberler hep erkek. Ancak Tevrat ve İncil'de kadın peygamberlerin zikredildiğine ilişkin bazı ayetler okudum. Aşağıda bu ayetleri paylaşıyorum.

Konu ile ilgili görüşlerinizi paylaşırsanız memnun olurum. Teşekkür ediyorum, saygılarımla.

 

TEVRAT:

Çıkış 15: 20 Harun’un kız kardeşi Peygamber Miryam tefini eline aldı, bütün kadınlar teflerle, oynayarak onu izlediler.

Hakimler: 4: 4 O sırada İsrail’i Lappidot’un karısı Peygamber Debora yönetiyordu.

2. Krallar 22: 14 Kâhin Hilkiya, Ahikam, Akbor, Şafan ve Asaya varıp tapınaktaki giysilerin nöbetçisi Harhas oğlu Tikva oğlu Şallum’un karısı Peygamber Hulda’ya danıştılar. Hulda Yeruşalim’de, İkinci Mahalle’de oturuyordu.

2.Tarihler 34: 22 Hilkiya ile kralın gönderdiği adamlar varıp tapınaktaki giysilerin nöbetçisi Hasra oğlu Tokhat oğlu Şallum’un karısı Peygamber Hulda’ya danıştılar. Hulda Yeruşalim’de, İkinci Mahalle’de oturuyordu.

Nehemya 6: 14 “Ey Tanrım, Toviya’yla Sanballat’ın yaptığı kötülüğü unutma” diye dua ettim, “Beni korkutmak isteyen kadın peygamber Noadya’yla öbür peygamberlerin yaptıklarını da unutma.”

Yeşaya 8: 3 Peygamber olan karım bundan bir süre sonra gebe kaldı ve bir erkek çocuk doğurdu.

 

İNCİL:

Luka 2: 36-37 Anna adında çok yaşlı bir kadın peygamber vardı. Aşer oymağından Fanuel’in kızıydı. Genç kız olarak evlenip kocasıyla yedi yıl yaşadıktan sonra dul kalmıştı. Şimdi seksen dört yaşındaydı. Tapınaktan ayrılmaz, oruç tutup dua ederek gece gündüz Tanrı’ya tapınırdı.

Vahiy 2: 20 Ne var ki, bir konuda sana karşıyım: Kendini peygamber diye tanıtan İzebel adındaki kadını hoşgörüyle karşılıyorsun. Bu kadın öğretisiyle kullarımı saptırıp fuhuş yapmaya, putlara sunulan kurbanların etini yemeye yöneltiyor.

 

Cevap: Tevrat'ta peygamber diye zikredilen kadınlar din peygamberi değil, kâhin, yani gelecekten bazı haberler veren kadınlardır. Tevrat'ta gelecekten haber veren kâhinler hakkında peygamberlik yaptı, denilir; yani gelecek hakkında kehanette bulundu demektir. Kur'ân'da, din getiren peygamberlerin hep erkek oldukları vurgulanmaktadır:

"Senden önce de kentler halkından, yalnız kendilerine vahyettiğimiz er­keklerden başka, (elçi) göndermedik.... " (Yusuf: 109),

"Biz senden önce de, kendilerine vahyettiğimiz erkeklerden başkasını elçi göndermedik. Sorun, Zikir ehline; eğer bilmiyorsanız: Açık kanıtları ve kitapları. Sana da o Zikr'i indirdik ki, kendilerine indirileni insanlara açıklayasın, tâ ki düşünüp öğüt alsınlar." (Nahl: 43-44)