HÂKİME SAYGI BELİRTİSİ OLARAK KIYAM
Çarşamba, 21 Aralık 2016 00:00

HÂKİME SAYGI BELİRTİSİ OLARAK KIYAM

Hocam vaktinizi alacam ama bir konuda size danışma gereği duydum.

Arkadaşlardan biri açılan bir konu dahilinde, Hakimin önünde ayağa kalkmanın doğru olamayacağını savundu.

Savunduğu şeyin gereksiz olduğunu izah etmeye çalıştım, Hz. Ademe saygı, veya Hz. Yusuf’a saygı olarak eğilmenin hatta Hz. Yusuf’un inançlı olmayan efendisine saygısı çerçevesinde bir şeyler söyledim ve yapılanın niyete göre sakıncalı olmadığını vurguladım, sonuçta tapma diye birşey yok kanunen bir uygulama söz konusu. Ama delil olarak yeterli yada canalıcı ayetleri hatırlayamadığım sonrasında da kendim bulamadığım için çok ciddi cevabım olamadı. Size sormak istedim hakkınızı helal ediniz...

Cevap: Hakimin vereceği hükme saygı için ayağa kalkmak sakıncalı değil tam tersine sünnettir. İşte delili:

Hendek Savaşında Yahudi Kurayza Oğulları, Müslümanlarla yaptıkları ittifakı boza­rak Medine'ye saldırıya geçen Birleşik müşrik ordularına destek çıktılar.   Resulullah Medine önüne hendek kazdırdığı için düşman hendeği geçemedi ve böylece direkt bir cephe savaşı olmadı. Kuşatma uzun sürüp şartlar müşrikler aleyhine dönünce müşrik ordusu çekilmek zorunda kaldı. Bunun üzerine Resulullah, düşmanla iş birliği yaparak hıyanet etmiş olan Kurayzalıları kuşattı. Kurayzalılara, seçecekleri bir hakemin vereceği karara her iki tarafın razı olacağını bildirdi. Kudayzalılar antlıları olan Sa' bn Muâz’ın hakemliğini istediler. Sa'd savaş esnasında yaralanmış, hasta çadırında tedavi görüyordu. Peygamber (sav), onun Medîne’den getirilmesini emretti. Sa‘­d’ı bir hayvana bindirip cepheye getirdiler. Sa‘d çadıra doğru yakla­şın­ca Hz. Peygamber, ashâbına:

– Efendinizin önünde ayağa kalkınız! buyurdu.

Müslümanlar da ayağa kalkarak Sa‘d’a saygı gösterdiler, böylece hakim Sa'd'ın vereceği hükmün uygulanacağına işaret etmiş oldular. Sonra Allah’ın Elçisi Sa‘d’a:

– Şunlar senin vereceğin hükme razı oldular. Onlar hakkında istediğin hükmü ver! buyurdu.

İşte bu olay verilecek hükmün saygı ile karşılanacağını belirtmek üzere hakime saygı gösterileceğini kanıtlar.