Peruk postiş ürünlerinin alım satımı caiz mi? *** Sivrisinek öldürmek günah mı?
Pazar, 30 Ekim 2011 00:00

Peruk postiş ürünlerinin alım satımı caiz mi?

Ticaretle uğraşmaktayım ve bir yakınım vasıtasıyla sentetik ve doğal saçtan imal edilen peruk postiş vb. ürünlerin alım satımını yapacağım. Bu konu hakkında dinen bir sakınca var mıdır? Şu anda her türlü çalışmamızı hazırladık ama bu sektörden kazanılacak olan paranın haramlığı ve helalliği hakkında kesin bir bilgiye ulaşamadım. Bu konuda vereceğiniz cevaba göre bu işteki girişimlerimi yapacağım. İvedilikle yanıtınızı bekler, iyi çalışmalar dilerim. Uğur Aydın

Cevap: Eğer giyim ve süs eşyasının alım ve satımı mubahtır. Bir şeye haram diyebilmek için kesin delil gerekir. Peruk takmanın haram olduğu hakkında hiçbir delil yoktur. Peruk ile başa giyilen takke arasında bir fark da yoktur. Peruğu erkekler de kadınlar da takıyor. Erkekler kelliklerini örtmek için, bazı bayanlar da başörtüsü yasağını delmek için peruk takarlar. Başka gerekçelerle veya sebeplerle takanlar da vardır. Özetle bu eşyalar eğer haram maddelerden yapılmıyorsa ki sizin anlatımınıza göre doğal saçtan yapılıyor veya sentetik olarak üretiliyor. O halde bu eşyayı başa takmakta veya kullanmakta bir sakınca yoktur. Kur'an-ı Kerim'de A'raf Suresinin 32. âyetinde "Allah'ın, kulları için çıkardığı ziyneti ve güzel rızıkları kim haram etti? De ki: Onlar dünya yaşamında inananlarındır, âhirette ise tamamen onlara aittir." buyurulmakta ve Nahl Suresinin 116. âyetinde de: "Dillerinizin yalan yere nitelendirmesinden ötürü 'Şu helâldir, şu harâm­dır,' demeyin, sonra Allah'a karşı yalan uydurmuş olursu­nuz. Allah'a karşı yalan uyduranlar ise iflâh olmazlar."

Kimi insanlar, kendi kendilerine bazı şeyleri helâl, bazılarını haram kılmışlardı. Bazı hayvanları erkeklere mahsus görüyor, kadınlara yasaklıyorlardı. Böylece çevrelerine hurafe ağları örüyorlar, hem kendilerine, hem de çevre­lerine zulmediyorlardı. İşte Kur’ân, Allah’ın ya­sakladığı şeyler dışında bir şeyin haram ol­madığını vurgulayarak, kafalara vurulan pranga­ları kırıyor.

İşte size Kur'ân'ın hükümlerini yazdım. Peygamberimiz de "Helal, Allah'ın Kitabında helal kıldıkları; haram da Allah'ın, Kitabında haram kıldıklarıdır." buyurmuştur. Kur'ân'da haram kılınanlar bellidir: Domuz eti, ölü eti, alkollü içkiler, zina, yalan, dedikodu, başkasının namusuna hıyanet, yalancılık, yalan şahitlik, koğuculuk, hased, her türlü kötü ahlak. Bunun dışında kalan şeyler mubahtır. Kullanılması da, alım satımı da mubahtır.

 

Sivrisinek öldürmek günah mı?

Değerli Hocam, yaklaşık 2 yıldır yazılarınızı aralıksız okuyorum. Allah sizden razı olsun. Size soruma gelince, evlerimizin içine zaman zaman sivrisinek, örümcek gibi kan içici hayvanlar giriyor, bunları öldürmeden dışarı atmaya çalışıyoruz ama bu her zaman mümkün olmuyor. Kan içici hayvanları dışarı atma mümkün olmayan durumlarda, öldürmek günah mıdır? Aksi takdirde evdeki çocuklara zarar verme tehlikesi beliriyor. Saygılarımla, Tolga

Cevap: Size zarar vermeyen hayvanları öldürmek günahtır ama sivrisinek hem kan emer, hem insanı son derece rahatsız eder, hem de emdiği başka insanlardan veya canlılardan taşıyabildiği mikropları da kanını emdiği insanlara bulaştırır. Yani son derece zararlıdır. Öyle ise "Kullu mudırrin yuktel: Her zarar veren öldürülür" kuralı devreye girer. Ama öldürmenin de yöntemi merhametsiz olmamalı, hatta mümkünse öldürmeden onlardan korunmaya çalışılmalıdır. Mesela evlere sineklik tel çekilirse içeriye giremez, zarar da veremezler. Yahut bazı otların, mesela fesleğenin kokusunu sevmezlermiş. Adana'da balkonlara o otlardan konulunca sivrisinekler gelmezmiş. Ben denemedim ama öyle söyleniyor. Fakat doğrusu ben sivrisinekten son derece rahatsız oluyorum. “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın” derler ama bu hayvancıklar bize dokunuyor, kanımızı emiyorlar. Elbette biz de kendimizi korumak için tedbirimizi alacağız. Bu da bizim hakkımız.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş